Előretört a szélsőjobboldal Ausztriában

-
Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője nagy siker előtt áll
Vágólapra másolva!
Burgenlandban és Stájerországban is nagyon megerősödött a radikális Osztrák Szabadságpárt a vasárnapi tartományi választásokon. A hagyományos pártok visszaestek.
Vágólapra másolva!

A stájerországi és burgenlandi tartományi választások lezárása után közölt első exit poll eredmények a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt előretörését jelzik előre.

Stájerországban a szociáldemokraták, a néppárt és a szabadságpárt egyaránt a szavazatok 28,3 százalékára számíthat. A radikálisok támogatottsága a tartományban öt évvel ezelőtt még csak 10,7 százalék volt. A szociáldemokraták 38,3, míg a néppárt 37,2 százalékról zuhant 30 százalék alá.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője nagy sikert ért el a két tartományban Forrás: AFP/Dieter Nagl

A Magyarországgal határos Burgenlandban is előretört a Szabadságpárt, mivel több mint 15 százalékos eredményt jeleznek nekik előre. Öt évvel ezelőtt kilenc százalékot tudtak összegyűjteni. Stájerországhoz hasonlóan ebben a tartományban is a hagyományos pártok veszítettek nagyon sok szavazót.

Burgenlandban egyébként a szociáldemokraták szerezték a legtöbb szavazatot, több mint 42 százalékot, de könnyen lehet, hogy koalíciós társra lesz szükségük a kormányalakításhoz. A szocdemek közel hat százalékpontot veszítettek a korábbi voksoláshoz képest, míg a néppárt közel öt százalékpontot.

Ausztriában 2006 óta a szociáldemokraták és a jobbközép néppárt alkot nagykoalíciót. A mostani előrejelzések azt mutatják, hogy a választók egyre kevésbé kérnek a két alakulatból.

Elemzők szerint az FPÖ mindkét tartományban bevándorlásellenes kampányának köszönhette megerősödését, főként Stájerországban, ahol „Idegenként a saját hazánkban” és az „Új mecsetek helyett új lakásokat” szlogenekkel igyekezett megnyerni a választókat.

Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen „lezárta” a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be.