Újabb kihívója van Hillary Clintonnak

Lincoln Chafee
ARLINGTON, VA - JUNE 03: Democratic presidential candidate and former Sen. Lincoln Chafee (D-RI) announces his candidacy for the U.S. presidency at George Mason University June 3, 2015 in Arlington, Virginia. Chafee joins Hillary Clinton, Bernie Sanders and Martin O'Malley in seeking the Democratic nomination. Win McNamee/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Lincoln Chafee volt Rhode Island-i kormányzó bejelentette, hogy ő is indul az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért, és ezzel az amerikai elnökjelöltségért folyó versenyben.
Vágólapra másolva!

Chafee a harmadik demokrata párti politikus, aki el akarja ragadni az elsőbbséget a messze legesélyesebbnek tartott jelölttől, Hillary Clinton egykori külügyminisztertől és first ladytől.

A 62 éves politikus a virginiai George Mason Egyetemen jelentette be indulását.

Lincoln Chafee republikánusként indult Forrás: AFP/Win Mcnamee

Republikánusként indult

A politikus nyolc éven át, 1999-től 2007-ig republikánus párti szenátor volt, illetve rövid ideig függetlenként is politizált. 2010-től Rhode Island kormányzója volt, és hivatali idejének utolsó évében, két évvel ezelőtt lépett be a demokrata pártba.

Ő volt az egyetlen republikánus párti szenátor, aki 2003-ban az amerikai csapatok iraki beavatkozása ellen szavazott.

Hillary Clinton a legesélyesebb jelölt Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Csekély esélyek

Lincoln Chafee esélyei csekélyek ugyan, de azzal, hogy belépett az elnökjelölti versenybe, tovább gyarapította Hillary Clinton pártbéli kihívóinak a számát.

Rajtuk kívül Martin O'Malley volt marylandi kormányzó és Bernie Sanders vermonti független politikus jelezte, hogy indul a demokrata párti elnökjelöltségért.

A republikánus párt elnökjelöltségéért kilencen versengenek. A republikánusok mezőnyét Marco Rubio floridai szenátor és Jeb Bush floridai exkormányzó vezeti.