Holtan találták a Szent Anna-tónál eltűnt magyar fiút

Tusnádfürdő, Búvárok, székelyföldi Szent Anna-tó, fiú, holttest
Tusnádfürdő, 2015. június 4. Búvárok keresik a székelyföldi Szent Anna-tóban 2015. június 4-én annak a magyarországi fiúnak holttestét, aki előző nap vesztette életét a hideg vízben. A holttest a parttól mintegy 10-15 méterre került elő a tó fenekéről, 180 centiméter mélységű vízből. A Pest megyei Alsónémediből származó 14 éves fiú egy 36 tagú diákcsoport tagjaként a felügyelők engedélyével ment a vízbe. Délután vihar közeledett, ezért a felügyelők kiszólították a gyermekeket a tóból. Ekkor vették észre, hogy az egyik fiú hiányzik. Csak a parton hagyott ruháit találták meg. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A vízbe fulladt az a 14 éves fiú, akit szerda óta kerestek a Szent Anna-tónál. A gyermek az alsónémedi Széchenyi István Általános Iskolába járt. Az iskola megerősítette a hírt.
Vágólapra másolva!

A fiú szerdán délután egy 36 fős csoporttal és kilenc felnőttel érkezett a Szent Anna-tóhoz. A csoport egy része úszni ment, de a közelgő vihar miatt kijöttek a vízből. A fiú eltűnését a csoportot szállító autóbusznál vették észre. A kísérők a parton megtalálták az iratait, cipőit, ruháit és táskáját.

Búvárok keresték az eltűnt fiú holttestét Forrás: MTI/Veres Nándor

Tűzoltók és búvárok kezdték keresni a fiút. Az éjfélkor felfüggesztett kutatást csütörtök reggel két keresőcsónakkal és tíz búvárral folytatták, ekkor találták meg a holttestét. Az alsónémedi származású fiú vízbe fulladt. A holttestet kiemelték a vízből, a törvényszéki orvosszakértő és a rendőrség helyszíni vizsgálata után pedig elszállítják. Az ügy kivizsgálásába a magyarországi hatóságok is bekapcsolódnak - írja a szekelyhon.ro.

Alsónémedi polgármesteri hivatalában megerősítették az Origónak, hogy a Szent Anna-tóba fulladt gyerek a településen élt. Éppen hívásunk idején beszélt Vincze József polgármester a gyerek szüleivel – mondta Dr. Percze Tünde, a település jegyzője. A hivatal részéről senki nem kívánt nyilatkozni. Azt mondták, a tragédia miatt nagyon sok intéznivalójuk van. Azt ígérték, egy közleményt adnak ki a nap folyamán.

Gyertyát gyújtottak érte az iskola előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo helyszínen lévő tudósítóját fogadta az alsónémedi polgármester, Vincze József, aki elmondta, egyeztetett az elhunyt gyerek szüleivel. Az önkormányzat megszervezte, hogy a szülők kijuthassanak a tragédia helyszínére. Az önkormányzat autója már Erdély felé tart - tette hozzá a polgármester.

Az alsónémedi iskola diákjai és tanárai is megrendültek a tragédia hallatán. Az iskola vezetése azt mondta az Origónak, most szeretnének elmélyülni a gyerekkel együtt a gyászban. A halott diákért az iskola előtt mécsest gyújtottak.

Mi történhetett?

Hideg áramlatba kerülhetett az alsónémedi fiú, szívleállás okozhatta halálát – mondta az Origónak a Pro Szent Anna Egyesület gondnoka.

A holttest a parttól mintegy 10-15 méterre került elő a tó fenekéről Forrás: MTI/Veres Nándor

Kerezsi László hozzátette, éjszaka ő is részt vett az eltűnt gyerek keresésében, abban reménykedtek, hogy a fiú eltévedt vagy elbújt az erdőben, hogy megviccelje tanárait. A gondnok szerint egyébként csak elvétve történik haláleset a Szent Anna-tónál: 1990 óta hárman vesztették itt életüket. A tó vize ugyanakkor csalóka, a meleg felszín alatt 10 fokkal hidegebb áramlatok futnak.

A váratlan hőmérséklet-különbség megterheli a szívet, és izomgörcsöt is okozhat.

Későn vették észre, hogy hiányzik Forrás: MTI/Veres Nándor

A tó környékén egy közel 20 fős medvecsalád is él, de Kerezsi László állítja, a turistákra nem veszélyesek, legfeljebb ellopják a kint hagyott ételmaradékokat.

A Szent Anna-tó

Az erdélyi Hargita megyében található Szent Anna-tó a Csomád-hegy egyik vulkáni kráterében alakult ki, a hegy másik kráterével együtt része a Mohos Természetvédelmi Területnek. A Csomád vulkán utoljára megközelítőleg 29000 éve tört ki, a tó maga utolsó tízezer éves története alatt több fázist élt meg.
Eleinte sekély, tőzeglápi állapot uralkodott a krátertóban, és körülbelül 8800 évvel ezelőtt láptóvá alakult ingadozó vízszinttel. Később 12 méteres mélységig süllyedt, ma medre a felgyorsult feltöltődés következtében lankás. Az elmúlt időszakban a tó átlagmélysége, területe és kerülete is csökkent. Jelenleg a Szent Anna-tó maximális mélysége hét méter, 2000-ben pedig az iszapmélységét is megmérték: kimutatható, hogy a legmélyebb részek alatt a négy métert is meghaladhatja az iszapréteg.

Keletkezésével kapcsolatban legendák keringenek: a legnépszerűbb szerint egyszer vár állott a Csomád-hegy egyik kráterének tetején, amelynek kevély ura lányokat fogatott hintója elé, hogy versenyezzen a szomszédos kráteren élő testvérével. Az egyik lány, akit Annának hívtak, elátkozta az urat, amiért ostorral próbálta rábírni őt és társait a hintóhúzásra. Az átok nyomán hatalmas vihar keletkezett, ez olyan esőzést hozott, hogy a kráter megtelt vízzel, és a vár is elsüllyedt.

A Szent Anna-tó úgynevezett maar-tó, azaz a láva és víz találkozása nyomán bekövetkező robbanás nyomán keletkezett. A 29000 évvel ezelőtti kitörés nem csak a Csomád, de az utolsó kárpát-medencei vulkán kitörését is jelenti.