Vizsgálat indult az Erdélyben elhunyt magyar fiú ügyében

Alsónémedi Holtan találták a Szent Anna-tónál eltűnt magyar fiút
Vágólapra másolva!
Nincs külsérelmi nyom a Szent Anna-tóban megtalált 14 éves gyerek holttestén. A fiú szerdán tűnt el fürdőzés közben a tóban. A búvárok csütörtökön hozták a felszínre a holttestét. A diák nem a Határtalanul program keretében vett részt az erdélyi kiránduláson – tudta meg az Origo. A román hatóságok bűnügyi vizsgálatot indítottak.
Vágólapra másolva!

A tini szerda délután egy 36 fős csoporttal és kilenc felnőttel érkezett a Szent Anna-tóhoz. A csoport egy része úszni ment, de a közelgő vihar miatt kijöttek a vízből.

A fiú eltűnését a csoportot szállító autóbusznál vették észre.

A kísérők a parton megtalálták az iratait, cipőit, ruháit és táskáját.

A 14 éves diák a Nagyajtán lévő testvériskola meghívására érkezett Erdélybe Forrás: MTI/Veres Nándor

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azt írta az Origónak,

az alsónémedi diák május 31. és június 5. között szervezett kiránduláson a Nagyajtán lévő testvériskola meghívására érkezett Erdélybe.

Bővebb információt a rendőrségi vizsgálat lezárása után tudnak csak adni- közölte a Klik.

Nincs külsérelmi nyom

Nagy Károly Zoltán Magyarország bukaresti nagykövetségének helyettese az Origónak azt mondta, pénteken délelőtt a csíkszeredai kórház azt közölte,

A törvényszéki orvos csak boncolás után tudja megmondani, hogy pontosan mi okozta a fiú halálát, a boncolás még nem történt meg. Ezért még a halál oka pontosan nem ismert – tette hozzá a konzulhelyettes.

A halott gyerek boncolása még nem történt meg Forrás: MTI/Veres Nándor

Nagy Károly Zoltán azt mondta, a csíkszeredai konzul tartja az elhunyt gyerek szüleivel a kapcsolatot. Hozzátette, minden ügyintézésben, papírok beszerzésében és a boncolás után a holttest hazaszállításában is minden segítséget megadnak a hozzátartozóknak.

A gyerek focistának készült, az Alsónémedi SE focistája volt. Tehetsége és szorgalma miatt megválasztották az utánpótláscsapat leghasznosabb tagjának - írja a Borsonline.

Bűnügyi vizsgálat is indul

A tragédia körülményeit gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt a rendőrség mellett a csíkszeredai ügyészség egy megbízott ügyésze is vizsgálja – közölte Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, a magyar rendőrség egyelőre nem jelezte, hogy bekapcsolódna a nyomozásba, bár ezt a későbbiekben megteheti – írja a Szekelyhon.hu.

Alsónémedi gyászol

A 14 éves diák nem a Határtalanul program keretében vett részt az erdélyi kiránduláson – közölte az Origóval az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A történtekkel kapcsolatban, akkor merülhet fel az iskola felelőssége, ha a baleset idején a tanuló az iskola felügyelete alatt állt – írta az Emmi.

Amennyiben az iskola felelőssége megállapítható a tanuló halálos kimenetelű balesetéért, akkor az intézmény kártérítésre kötelezhető. De ezt még a további vizsgálatoknak kell igazolni.

Alsónémediben gyertyát gyújtottak az iskolában Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elhunyt gyerek az alsónémedi Széchenyi István Általános Iskolába járt. Az Origo beszélt az alsónémedi polgármesterrel Vincze Józseffel, aki elmondta, egyeztetett az elhunyt gyerek szüleivel. Az önkormányzat megszervezte, hogy a szülők kijuthassanak a tragédia helyszínére.

Az alsónémedi iskola diákjai és tanárai is megrendültek a tragédia hallatán. A halott diákért az iskola előtt mécsest gyújtottak.