Megtalálta az Interpol az elhurcolt magyar kisfiút

Little boy holding father's hand, rear view FATHER SON CHILDHOOD bonding CARE dad PARENTS FAMILY one parent family with one child two people 2-3 years MAN BOY CHILD ADULT preschool age little boy innocence togetherness SHIRT casual clothes day outdoors to
Little boy holding father's hand, rear view
Vágólapra másolva!
Egy láthatás alkalmával vitte magával az akkor hat éves kisfiát F. András két évvel ezelőtt. A férfi külföldre ment a gyerekkel, nemrég az Interpol akadt rájuk a Dominikai Köztársaságban. A kisfiút egy hónapon belül hazahozhatják, apja valószínűleg önként követi majd.
Vágólapra másolva!

A hétvégén találta meg az Interpol a nyolcéves Bandikát és édesapját. A fiút egy családsegítő jellegű gyermekotthonba vitték, 34 éves apját pedig három napra őrizetbe vették a dominikai hatóságok. A férfit azóta elengedték, hisz a nemzetközi körözésben nem őt, hanem a gyereket kereste a rendőrség. A férfi egyelőre Dominikán marad, hogy naponta meglátogathassa Bandikát.

Valószínűleg hazajön az apa is

F. András e-mailben kereste meg Magyarországon Lichy József ügyvédet. Neki jelezte, hogy miután fiát hazahozzák, ő is követni fogja. Az ügyvéd szerint a kiadatási papírok és hiteles fordításuk megérkezése után, egy hónapon belül hazakerülhet a kisfiú. Ha apja valóban követi, itthon büntetőeljárásra számíthat. Ha külföldön marad, nemzetközi körözést adhatnak ki ellene. Lichy József szerint a férfit csak őrizetbe vennék, de nem tartja valószínűnek, hogy letartóztatnák, mert tudatosan, önként vállalná az eljárást.

Azt nem közölte vele az apa, hogy miből, csak azt, hogy nagyon békésen, szeretetben élt fiával.

A bíróság dönti majd el, hogy gyerekrablásnak tekinti-e az esetet. Mivel a kapcsolattartási joggal rendelkező apa vitte magával a kisfiút, az is lehet, hogy kiskorú elhelyezésének önkényes megváltoztatását állapítják meg. Ez is bűncselekmény, büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés lehet. Súlyosbító körülménynek számít, hogy külföldre vitte a gyerekét, így megszakadt a gyerek és édesanyja kapcsolata.

A jogerős bírói ítéletig így is kapcsolattartási jog illeti meg az apát, de csak felügyelet mellett találkozhat a gyerekével, és nem viheti magával napokra.