Percenként 90 ezer euróba kerül a G7-csúcstalálkozó

MERKEL, Angela; OBAMA, Barack Elmau, 2015. június 7. 
Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök sétál a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozójának otthont adó Elmau kastélyszálló  udvarán 201
Elmau, 2015. június 7. Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök sétál a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozójának otthont adó Elmau kastélyszálló udvarán 2015. június 7-én. (MTI/EPA/Pool/Karl-Josef Hildenbrand)
Vágólapra másolva!
Elkezdődött vasárnap délután a világ hét legfejlettebb ipari országát összefogó G7 csoport vezetőinek németországi csúcstalálkozója a bajor Alpokban fekvő Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau).
Vágólapra másolva!

A házigazda Németország és az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország állam-, illetve kormányfője, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke részvételével zárt ajtók mögött hat munkaülést tartanak a hétfő délutánig tartó találkozón.

Forrás: MTI/EPA/Pool/Peter Kneffel

A Hetek - akiknek találkozóin 1981 óta képviselteti magát az EU - a soros elnökség tervei szerint az aktuális világgazdasági és világpolitikai kérdések megbeszélése mellett elsősorban az idei két nagy ENSZ-konferenciát, a párizsi klímacsúcsot és a szegénység visszaszorítását szolgáló új fejlesztési programról szóló New York-i konferenciát készítik elő.

Forrás: MTI/EPA /Pool/Peter Kneffel

Megfigyelők szerint előfordulhat, hogy más ügyek - például az ukrán válság vagy a görög államadósság-válság - kerülnek a középpontba. A G7 csoport informális egyeztető fórumot alkot, így a tagországok vezetői nem hoznak konkrét döntéseket a csúcstalálkozón.

Forrás: MTI/EPA /Pool/Karl-Josef Hildenbrand

Az 1975-ben alapított intézményt sokan bírálják, üres és nagyon drága formaságnak minősítve találkozóit, mások szerint viszont a G7 csoport a nyílt, kötetlen beszélgetés lehetősége révén előmozdíthatja a világ lakosságának 11 százalékát és a világ összesített hazai össztermékének (GDP) 33 százalékát képviselő országcsoport számára fontos ügyeket.

Forrás: MTI/EPA-DPA/Michael Kappeler

Németország 359 millió euró (112 milliárd) közpénzt fordít a több miniszteri szintű találkozót is magában foglaló soros elnöki programra, ebből 130 millió eurót (40 milliárd forintot) a nagyjából 24 órás csúcstalálkozóra, ami azt jelenti, hogy a tanácskozás percenként 90 ezer euróba (28 millió forintba) kerül a német adófizetőknek.

Forrás: MTI/EPA/Pool/Marc Müller

A legmagasabb németországi hegycsúcs, a Zugspitze lábánál fekvő luxushotelben rendezett találkozó biztosítása a bajor rendőrség történetének legnagyobb szabású művelete, több mint 20 ezer rendőrt mozgósítottak.

Forrás: MTI/EPA/Pool/Matthias Schrader

A Stop G7 Elmau nevű - baloldali, környezetvédő és globalizációellenes civil csoportok által szervezett - tüntetéssorozat résztvevőinek azonban így is sikerült több alkalommal rövid időre blokád alá venni a szállodához vezető egyik utat. Ugyanakkor a korábbi G7- vagy G8-csúcsokhoz képest békésebbek a találkozó ellen tiltakozó demonstrációk.