Családjához került a bőröndben csempészett kisfiú

túlélőcsomag
A woman is locked up in a transparent suitcase reading "Stop Human Trafficking! 60 Years of Human Rights" on a luggage belt at the airport in Munich, southern Germany, on December 11, 2008. The Human Rights organisation Amnesty International staged the action commemorate the 60th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights by the United Nations. Based on France's 1789 Declaration of the Rights of Man and the 1776 US Declaration of Independence, the 30-point non-binding text of the declaration was initially adopted by 58 states, with World War II's atrocities fresh in their minds. "All human beings are born free and equal in dignity and rights," proclaimed Article 1 of the text. AFP PHOTO DDP/OLIVER LANG GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Visszakerült családjához az a nyolcéves afrikai kisfiú, akit egy hónapja egy rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatva akart átcsempészni egy fiatal nő a marokkói határon a spanyol enklávé, Ceuta területére. A kisfiút hétfőn hozta el édesanyja a gyermekvédelmi intézményből, ahol eddig vigyáztak rá.
Vágólapra másolva!

Rengeteg adományt kaptak

Juan Isidro Fernández, a család ügyvédje elmondta: Németországból 12 ezer euró (3,7 millió forint) adomány érkezett a család számára, ebből ki tudják fizetni a bíróság által megszabott 5 ezer euró (1,5 millió forint) óvadékot, és a kisfiú édesapját, akit egy hónapja tartanak előzetes letartóztatásban, szabadon engedik. Így ismét együtt lehet a család – tette hozzá.

Az Amnesty International 2008-as demonstrációja az embercsempészet ellen Forrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

Hivatalos úton nem ment

Az ügy komoly visszhangot váltott ki Spanyolországban, ahol a bevándorlók helyzete mindennapos téma. A kisfiú szülei, akik évek óta egy spanyol szigeten, Fuerteventurán élnek, szerették volna hivatalosan Európába hozni Elefántcsontpartról a gyereket, de nem kapták meg az engedélyt, mivel a jövedelmük 81 euróval (24 ezer forint) kevesebb, mint amit a jogszabály előír. Az apa, egy mosodában dolgozik, 1250 eurót (383 ezer forint) keres havonta.

Az apa nem tudott a bőröndről

A férfi bírósági vallomásában azt mondta: ezért választottak más módot, minden pénzüket összeszedték, és fizettek egy szervezetnek, akik azt ígérték, hogy Madridba viszik a gyereket. Fogalma sem volt arról, hogy bőröndbe rakják a fiát – állította vallomásában.

A szülőknek még két nagyobb gyerekük él Elefántcsontparton, a rokonok vigyáznak rájuk. A spanyol enklávék, Ceuta és Melilla európai uniós területek Észak-Afrikában, minden évben több ezren próbálnak meg illegálisan átjutni a határon.