120 milliárd dollárt érne Izraelnek a béke

nk20141111
Az Izraelt arab szomszédaitól elválasztó fal Kelet-Jeruzsálemet és a gázai Abu Dis-t elválasztó szakasza.
Vágólapra másolva!
Az izraeli gazdaság számára 120, a palesztinnak 50 milliárd dolláros gazdasági fejlődést jelentene a következő évtizedben a békemegállapodás – derült ki egy tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A Rand Corporation kiszámolta, mennyit hozna a két félnek a béke. Az izraeli GDP 5, a palesztin 50 százalékkal lenne magasabb a mostaninál 2024-re – mondta a brit Financial Timesnak a tanulmányt összefoglalva az egyik szerző, Charles Ries.

Az egy főre jutó GDP Izraelben 2200, a palesztin területeken ezer dollárral emelkedne a következő évtizedben.

A tavalyi háború nyomai Gázában Forrás: AFP/Mohammed Abed

Szankciók várhatóak?

Izrael jelenleg kényes helyzetben van, mert egyre többen követelnek gazdasági megszorító intézkedéseket ellene, amiért palesztin területeket megszállva tart.

Ha valóban bojkottot és szankciókat vezetnek be, az a következő tíz évben 8,8 milliárd dollárba kerülhet az izraeli gazdaságnak – állítják a tanulmány szerzői.

Az Izraelt arab szomszédaitól elválasztó fal Kelet-Jeruzsálemet és a gázai Abu Diszt elválasztó szakasza. Forrás: AFP/Thomas Coex

Egy éve semmi

Az izraeliek és a palesztinok már több mint egy éve nem ültek tárgyalóasztalhoz, közben azonban folytattak egy véres háborút tavaly Gázában.

Azt nem tudni egyelőre, hogy az izraeli kormány mennyire veszi komolyan a Rand tanulmányát. Az izraeli gazdaság az idén várhatóan több mint 3 százalékkal nő, és legutóbb egy évtizednél is régebben, a 2000-ben kezdődött második palesztin intifáda idején lassult tartósan a bővülés.

Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy újra kitör az erőszak Forrás: AFP/Jaafar Ashtiyeh

Öt lehetséges kimenetel

Mivel éles viták várhatóak a jelentésről, a Rand kutatói egy interaktív kalkulátort is publikáltak, amelynek segítségével a felhasználók különböző változók alapján számolhatják ki a konfliktus költségeit.

A tanulmányban öt lehetséges végkimenetelt vázoltak: a palesztin és a zsidó állam egymás mellett élését, kétféle izraeli kivonulási forgatókönyvet, a palesztinok békés ellenállását, illetve az erőszak eszkalálódását.

Annak megjósolására azonban nem vállalkoztak, hogy az öt változat közül melyik következik majd be.