Bombafenyegetés miatt kiürítették a brüsszeli Európa-negyedet

belgium terror brüsszel
Belgian police vehicles are stationed near the Federal police building at Congress (Colonne du Congres - Congreskolom) in Brussels on January 15, 2015 after Belgian police shot dead two suspects in Verviers, eastern Belgium, in a huge operation against jihadists who had returned from Syria and planned an imminent attack, a new horror for Europe just days after the Paris massacre. Ten major search operations were underway in Brussels and its suburbs, just days after 17 people were killed in Islamist attacks on the Charlie Hebdo magazine and a Jewish supermarket in Paris last week. AFP PHOTO / BELGA / JONAS ROOSENS **BELGIUM OUT**
Vágólapra másolva!
A belga hatóságok bombafenyegetés miatt kedd este rövid időre kiürítették az európai uniós intézményeknek otthont adó negyedet Brüsszelben. Mint később kiderült, a riasztás tévesnek bizonyult - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója.
Vágólapra másolva!

A helyi média meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy este 7 óra 30 perc körül rendelték el a városrész evakuálását egy gyanús autó miatt. A gépjármű az Európai Tanács találkozóinak helyet adó Justus Lipsius épület parkolójában állt.

Terrorkészültség a Colonne du Congres előtt Forrás: AFP/Jonas Roosens

A belga hírszolgálat arról számolt be, hogy a helyszínre tűzszerészek érkeztek, de nem találtak robbanóanyagot az autóban. Az AFP szerint a környéken egy órával később helyreállt a forgalom.

A dzsihádisták európai fészke

Belgiumban az év elején a második legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. A radikalizálódást és a politikai erőszakot kutató, londoni székhelyű nemzetközi központ szerint a nyugat-európai országok közül a lakosság számához viszonyítva Belgiumból érkezik a legtöbb dzsihadista a Közel-Keletre.