Kim Dzsongun túl nagy fába vágta a fejszéjét

Síparadicsomot építtet Kim Dzsongun Észak-Koreában, Maszik-hágó
Vágólapra másolva!
A külvilág szörnyetegnek látja Kim Dzsongunt, az észak-koreaiak viszont valóságos istennek, aki utazgat fel-alá az országban, és útmutatást nyújt az élet minden területén – például a teknősbéka-tenyésztésben. 
Vágólapra másolva!

A nemzetközi közvéleményt meglepetésként érték a dél-koreai hírszerzés információi, amelyek szerint Kim Dzsongun tisztogatást hajt végre az északi vezetésben, sorra végezteti ki apja egykori közvetlen munkatársait.

Ezt még azok a kommunista országgal foglalkozó szakértők sem jósolták volna meg, akiket a BBC szólaltatott meg.

Nem tudni, ki lesz a következő

Az ifjú Kim tettei teljesen kiszámíthatatlanok, nem úgy, mint az apja idejében. Kim Dzsongil uralma idején nem volt szokás a belső kör kivégzése; megtarthatták a posztjukat és a fejüket, cserébe pedig támogatták az első számú vezetőt.

A fiú viszont többek között állítólag kivégeztette nagybátyját és mentorát, valamint valószínűleg a védelmi minisztert is, ami felélesztheti a félelmet az elitben, hogy ők lehetnek a következők.

Márpedig a hirtelen és megjósolhatatlan haláltól való félelem cselekvésre késztetheti a hatalommal rendelkezőket.

A Kim Dzsongil koporsóját kísérő egykori vezetők közül már csak kettő van életben Forrás: Origo

Lázadás van készülőben?

A kiszámíthatatlanság aláássa a vezető káderek lojalitását, esetleg szökésre, disszidálásra késztetheti őket – véli Aidan Foster-Carter, a Leedsi Egyetem kutatója. „Ha az elit nem érzi magát biztonságban, akkor az ember eltűnődik azon, vajon minek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy Kim ellen forduljanak” – teszi hozzá.

Túl nagy fába vágta a fejszéjét

A szakértő szerint az ifjú Kim túl nagy fába vágta a fejszéjét. „Nem látjuk jelét annak, hogy különösebben tehetséges volna – mondta a BBC-nek. – Kim Dzsongil is kérdőjel volt egy ideig, de most már tudjuk róla, hogy nagyon is alkalmas volt a poszt betöltésére. Igaz, az apja húsz éven keresztül tanította, felkészítette a vezető szerepre.”

Síparadicsomot építtet Forrás: AFP/KCNA

Vele ellentétben a fia a húszas évei végén, váratlanul került az ország élére. Élete nagy részét külföldön töltötte, Svájcban járt iskolába, így kívülállóként érkezett Phenjanba, ezért elképzelhető, hogy nem egyszerű számára megérteni, hogyan működnek arrafelé a dolgok.

Senki nem érti

A külföldi szakértők korábban láttak logikát az észak-koreai politikában, az ifjú Kim tetteiben azonban nincs semmi tervszerűség.

„Nem tudnám felvázolni a külpolitikáját – magyarázza Foster-Carter. – Egyik pillanatban úgy van, hogy elutazik Moszkvába, majd elhalasztja az utat. Minden egyértelmű ok nélkül bezáratta a déli határnál lévő ipari parkot, és elszállíttatta a munkásokat. Miért?”

Hatalomra kerülése előtt az élete nagy részét külföldön töltötte Forrás: MTI/EPA/Yonhap/Rodong Sinmun

Nem ér az apja nyomába

Az ifjú Kim egy másik szakértőt sem győzött meg a képességeiről. „Az a benyomásom, hogy intellektuális téren nem mérhető az apjához. Úgy vélem, egyáltalán nem végez jó munkát az imázsa alakításában sem” – véli Brian Myers, a dél-koreai Buszanban lévő Tongszeo Egyetem oktatója.

Márpedig ez igenis számít még Észak-Koreában is. „Az észak-koreaiak nem tekintenek rá olyan kritikusan, mint mi, de ők sem ostobák; sokkal intelligensebbek, mint hisszük. Kim Dzsongun egyszerűen túl fiatal, képzetlen és éretlen, ezért a nép nem is érzi, hogy az a karizma sugározna belőle, mint az apjából.”