Egy német, aki nem aggódik Magyarország miatt

Vágólapra másolva!
A Die Welt újságírója, Boris Kálnoky szerint tarthatatlan, hogy a német sajtóban rendszeresen az jelenik meg Magyarországról, hogy az Orbán-kormány rasszista, idegengyűlölő, cigányellenes vagy antiszemita.
Vágólapra másolva!

A német lap magyarországi tudósítója Berlinben, a Német Külpolitikai Társaság magyar jelentésének bemutatása adott nyilatkozatot a PestiSracok.hu-nak; ebben egyebek mellett azt mondta, egyes német sajtóorgánumok a nemzeti, konzervatív kormányzás miatt állították sarokba a kormányt.

Ellenséges cikkek

A PestiSracok.hu-n pénteken megjelent interjúban a német publicista azt is mondta, nem hisz abban, hogy a jövőben megváltozik a helyzet, és Németországban

kevesebb ellenséges cikk jelenik majd meg Magyarországról.

Boris Kálnoky szerint a német újságírók többsége nem jól informált Magyarországgal kapcsolatban, miközben egyéb dolgok is közrejátszanak abban, hogy Németországban negatív színben tüntetik fel a magyar kormányt. A német publicista szerint elképzelhető, hogy egyes német újságírók a magyar ellenzéki politikusoktól kapják a közvetítendő üzeneteket.

Vannak kivételek

Jelezte ugyanakkor, vannak kivételek, köztük például Stephan Löwenstein, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója, akinek az a titka, hogy "komolyan dolgozik, azonosítja a tényeket, telefonál, szakértőkkel beszél".

A Die Welt újságírója szerint a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) jelentése tiszta vizet önt a pohárba Magyarországgal kapcsolatban.

A munkacsoport deklarálta, hogy Magyarország továbbra is egy szabad és demokratikus jogállam, amelyben a sajtó nem szenved cenzúrától, az igazságszolgáltatás függetlensége adott, az Orbán-kormány pedig nem támogatja az antiszemitizmust, sőt, éppen ellenkezőleg, az ellene való küzdelemben éppen Orbán Viktorék tettek fontos lépéseket - mondta a Die Welt újságírója.

Nem marasztalták el hazánkat

Arról is beszélt, hogy a DGAP kilenc témakörben, a jogállamiság, a hatalmi ágak szétválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége, a választójog, média, szociális igazságosság és korrupció, antiszemitizmus, hajléktalanság és a roma kisebbség helyzete szempontjából fogalmazta meg észrevételeit, és egyikben sem marasztalta el Magyarországot.

Hozzátette: a munkacsoport egyetlen főbb kritikát fogalmazott meg, az pedig a Fidesz személyzeti politikáját érinti. Utóbbival az a probléma - fejtette ki - hogy kik, és hogyan kapják meg a pozíciókat, a DGAP szerint ugyanis "egy szűk kör juthat csak magasra, amely megfertőzi a fékek és egyensúlyok rendszerét".

A PestiSracok.hu-nak arra a kérdésére, véleménye szerint jó irányba mennek-e a dolgok Magyarországon, azt mondta, ő nem aggódik.