Kommandósnak hitték, és kilőtték a focizó gyerekeket

A Palestinian child runs past a water tank that was destroyed in Israeli bombing during the 50-day war between Israel and Hamas militants in the summer of 2014, in the village of Khuzaa, east of Khan Yunis, in the southern Gaza Strip on March 26, 2015. AF
A Palestinian child runs past a water tank that was destroyed in Israeli bombing during the 50-day war between Israel and Hamas militants in the summer of 2014, in the village of Khuzaa, east of Khan Yunis, in the southern Gaza Strip on March 26, 2015. AFP PHOTO / SAID KHATIB Egy palesztin fiú játszik egy víztorony romjainál, ami a tavalyi Izrael és a Hamasz közt zajlott 50 napos háborúban semmisült meg Khuzaa városban.
Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást az izraeli katonai ügyészség a gázai tengerparton tavaly lelőtt négy palesztin gyermek ügyében - derül ki Dani Efroni tábornoknak, a hadsereg legfőbb ügyészének friss, negyedik jelentéséből, amely a Hamász szélsőséges palesztin szervezet ellen a Gázai övezetben tavaly indított, Erős Szikla nevű izraeli hadművelettel foglalkozik.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint az ügyészség azért rendelte el a 2014. július 16-án áldozatul esett fiúk ügyének lezárását, mert a katonai rendőrség a nyomozás során elvetette a katonák bűnösségének gyanúját.

A 9-11 éves gyermekeket, akik a tengerparton fociztak, izraeli hadihajók lövedékei ölték meg; öt további kiskorú is megsebesült.

Az akkori közlések szerint a bevetés célja egy közeli épület volt, amelyet a Hamász használt katonai célokra. Az izraeli hadsereg nyomban jelezte, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben.

A most ismertetett jelentés - amely gázai szemtanúk és a műveletben részt vevő katonák vallomására épül - úgy fogalmazott, hogy a súlyos nemzetközi felháborodást kiváltó incidens az addig kizárólag a Hamász tengerészeti egységei által használt, a civilek fürdőhelyétől kerítéssel elválasztott tengerparti szakaszon történt, ahol mozgó alakokat észleltek egy előző nap bombázott - katonai felszereléseket tartalmazó - raktárnál.

A tragikus kimenetelű támadás előtt

a katonai hírszerzés azt jelentette, hogy a Hamász tengeri kommandója fogja megközelíteni a területet,

mert izraeli katonák elleni támadásra készül. Mivel nem feltételezték, hogy az adott területen civilek tartózkodnak, rálőttek a raktárnál feltűnő, majd onnan elfutó alakokra. A nyomozás szerint a légi megfigyelők "nem azonosíthatták gyermekként a megtámadott személyeket" - áll a jelentésben.

Egy palesztin fiú játszik egy víztorony romjainál, ami a tavalyi, Izrael és a Hamasz közt zajlott 50 napos háborúban semmisült meg Khuzaa városban Forrás: AFP/Said Khatib

Dani Efroni bejelentette azt is, hogy egy másik ügyben a katonai ügyészség vádiratot nyújtott be három katona ellen. Azzal vádolják őket, hogy egy palesztin lakásból elloptak 2400 sékelt (körülbelül 160 000 forintot).

A legfőbb ügyész közölte, hogy nyomozást rendelt el három új ügyben, köztük a szintén gázai Hán-Júnisz egyik kávéházának bombázása miatt, ahol a vendégek - szemtanúk szerint - tavaly július 9-én a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjét nézték, a harcoktól távoli területen. A támadásnak kilenc halálos áldozata volt. Szintén vizsgálat indult egy olyan orvosi rendelő elleni támadás miatt, ahonnan előző nap az izraeli katonákat lőtték, egyikük halálát okozva.

A hadseregen belüli harmadik új nyomozás egy fogollyal szemben tanúsított "helytelen viselkedés" miatt indul.

Az ügyészség a mostani jelentés összefoglalója szerint összesen százkilenc incidenst tekintett át, amelyek közül százöt ügyet Efronihoz küldtek, hogy lezárásukról vagy a vádemelésről döntsön. A katonai főügyész huszonkét esetben bűnügyi nyomozást indíttatott, amelyek közül kettőnél azóta be is szüntették a további eljárást, három esetben pedig vádirat született.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság online kiadása szerint az ENSZ várhatóan jövő héten adja ki emberjogi tanácsának jelentését, amelynek célja a tavaly nyári gázai hadműveletben esetlegesen elkövetett jogsértések feltárása. A jelentést a tanács e feladatra megalakított vizsgálóbizottsága készíti, amelyet a kanadai William Schabas vezet.

Banksy, a brit sztárgraffitis egyik alkotása a Hamász és Izrael közötti 2014. nyári fegyveres konfliktusban lerombolt egyik ház ajtaján, a Gázai övezetben Forrás: MTI/EPA/Mohammed Szaber

Izrael tavaly novemberben bejelentette, hogy nem vesz részt a bizottság munkájában, mert elfogultnak tartja.

A kormány a bizottság "Izraellel szembeni rögeszmés ellenérzéseire" hivatkozott,

valamint a testület vezetőjének a zsidó államot és annak vezetőit bíráló szavaira. William Schabas tavaly egyebek között kijelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarja állítani.

Izrael azt is jelezte, hogy maga kívánja kivizsgálni az esetleges jogsértéseket, és ezt a feladatot a katonai ügyészségre bízza.

A tavaly nyári 50 napos hadműveletben több mint 2100 palesztin és 73 izraeli (utóbbiak közül 66 katona) halt meg.

Izrael szerint a gázai áldozatoknak mintegy fele volt fegyveres, és a zsidó államban a Hamászt okolják a civil halottak miatt is, mert - Jeruzsálem szerint - az övezetet 2007 óta irányító iszlamista szervezet polgári lakóhelyekre telepítette katonai létesítményeit.