Washington több bázis létesítését mérlegeli Irakban

Amerikai katonák álcafestéssel az arcukon ülnek egy harckocsiban Irakban, camouflage
Vágólapra másolva!
A Pentagon fontolóra vette, hogy újabb bázisokat hozzon létre Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő iraki erők támogatására, ami szükségessé teheti újabb amerikai katonáknak a közel-keleti országba vezénylését - jelentette ki csütörtökön amerikai újságíróknak, egy Nápolyba tartó repülőgépen Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnöke.
Vágólapra másolva!

Dempsey tábornok szerint a létesítményeket stratégiai fontosságú területeken, így a Bagdad és Tikrít közötti folyosón, és attól északabbra, Moszul irányában hozhatják létre.

Egyre több az amerikai katona

Az összfegyvernemi vezérkari főnök egy nappal azt követően nyilatkozott arról, hogy Barack Obama elnök közölte:

és felgyorsíttatja az iraki kormányerőknek, a kurd pesmergáknak és szunnita törzsi csapatoknak szánt fegyverszállításokat is.

Amerikai katonák álcafestéssel az arcukon ülnek egy harckocsiban Irakban Forrás: AFP/David Furst

Az AP hírügynökség értesülése szerint a csapaterősítés nagysága elérheti az 1000 főt is.

3-4 létesítmény

Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön az MSNBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Barack Obama komolyan meg fogja vizsgálni, ha újabb létesítmények kiépítésére kap javaslatot.

A CNN egy meg nem nevezett katonai vezetőre hivatkozva azt közölte, hogy a Fehér Ház jóváhagyása esetén 3-4 amerikai létesítményt hozhatnak majd létre a frontvonalak közelében.