Szerbia felkészült a magyar határzárra

Vágólapra másolva!
Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait, de szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem is konkrét határzárról beszélt. A szerb menekültügyi segédbiztos közölte, hogy Szerbia felkészült a határ esetleges lezárásával járó nehézségekre.
Vágólapra másolva!

A szerb belügyminiszter a hét végén úgy fogalmazott: figyelmesen olvasta Orbán Viktor nyilatkozatait, és szerinte a magyar miniszterelnök „egyszer sem mondta, hogy lezárja a határt”, és ez a nemzetközi jog értelmében nem is lenne lehetséges.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, hogy a magyar kormány minden lehetőséget végigvesz a bevándorlással kapcsolatban, ide értve a teljes fizikai határzárat is.

Egyedül nem tudják megoldani

Nebojsa Stefanovic elmondta, hogy egész Európának óriási problémát okoznak az egyre nagyobb számban érkező bevándorlók. Az első öt hónapban több bevándorló érkezett Szerbiába, mint tavaly összesen. Ez pedig már gazdasági problémákat is okoz.

Szerbia egyedül nem tudja megoldani ezt a kérdést, és együtt kell működnie az Európai Unióval, hiszen a legtöbb illegális bevándorló éppen onnan - Görögországból és Bulgáriából - érkezik, de csak átutaznak az országon.

Illegális bevándorlók Kosz szigetén. Görögország és Bulgária felől érkeznek Szerbiába Forrás: MTI/AP/Petrosz Jannakurisz

Hivatalosan nincsenek sokan

Ivan Gerginov szerb menekültügyi segédbiztos szerint Szerbia öt menekültközpontjában jelenleg hivatalosan csak 412 ember tartózkodik, a kapacitás azonban megduplázható. Elismerte ugyanakkor, hogy a menekültközpontokban csak azok jelentkeznek, akiknek az EU-ba vezető útjuk során elfogy a pénzük, kirabolják őket vagy megbetegednek.

Szerinte azért okozna nagy problémát Szerbia számára, ha Magyarország lezárná a határt, mert hosszabbá válna a menekültek szerbiai tartózkodása. Néhány évvel ezelőtt a menekültek 5-6 hónapra is Szerbiában rekedtek, mielőtt továbbindultak volna, mára ez az idő 5-6 napra rövidült.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Szerbia a délszláv háborúk után 850 ezer menekültet fogadott be a volt jugoszláv tagköztársaságokból, tehát nem új és ismeretlen problémával kell most szembesülnie.