A béketárgyalások előtt még felküldték a harci gépeket

Vágólapra másolva!
A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció harci gépei ismét támadták hétfőre virradóan a síita húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárost a Reuters hírügynökség helyi tudósítása szerint, miközben a hadban álló felek képviselői arra készültek, hogy az ENSZ égisze alatt béketárgyalásokat folytatnak Genfben. A tárgyalások nem sokkal dél előtt megkezdődtek.
Vágólapra másolva!

A katari külügyminiszter a múlt héten közölte, hogy a koalíció mindaddig folytatja a lázadók és a velük szövetséges, Ali Abdullah Száleh volt elnökhöz hű katonák állásainak bombázását, amíg ők nem teljesítik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, és nem vonulnak ki az elfoglalt területekről.
Noha a húszik küldöttsége "technikai okokból" még nem érkezett meg a helyszínre, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nem sokkal dél előtt megnyitotta Genfben a tárgyalásokat, amelyekkel a jemeni válság politikai megoldása a cél. A főtitkár először arra kérte a szemben álló feleket, hogy

tartsanak egy legalább kéthetes humanitárius tűzszünetet minden helyi fronton

- erre jó alkalmat ad a muzulmán böjti hónap e heti kezdete -, és hogy a fegyveres csoportok vonuljanak ki a városokból. A tűzszünet alatt a lakosság újabb segélyhez juthatna.

Jemen léte a tét

"Jemen léte forog kockán. Miközben a felek veszekednek, az ország elpusztul. A térség nem visel el még egy olyan nyílt sebet, mint amilyenek a szíriai vagy a líbiai" - jelentette ki újságírók előtt. Ban szerint a húszi küldöttség megérkezése hétfő délután várható. A főtitkár már tárgyalt a svájci városban az elűzött és Szaúd-Arábiába menekült, Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök vezette jemeni kormány képviselőivel.

Két-három napig tárgyalnak

A tárgyalások - amelyeknek a kezdetét már egyszer, vasárnapról hétfőre elhalasztották - várhatóan két-három napig tartanak majd. A genfi tárgyalásokkal párhuzamosan, de csak egy napig tartó tanácskozást rendez hétfőn a szaúd-arábiai Dzsiddában a jemeni válság megoldásáról az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) is. Erre elutazott Hoszein Amir-Abdollahian, az iráni külügyminiszter arab és afrikai ügyekben illetékes helyettese a teheráni minisztérium bejelentése szerint, noha Irán és Szaúd-Arábia között éppen a jemeni konfliktus miatt nagyon feszült a viszony. Irán a síita lázadókat támogatja. Ez az első alkalom, hogy Rijád és Teherán tárgyal egymással az ügyben.