Felrobbantották a Damaszkuszt ellátó egyik gázvezetéket

- Szíriai menekült egy gyermeket emel át a kerítés maradványán a délkelet-törökországi Akcakalében, miután a menekültek áttörték a határkerítést. A szíriai menekültek Törökországba beözönlését a szíriai kurd harcosok és Iszlám Állam szélsőséges iszlamista
Szíriai menekült egy gyermeket emel át a kerítés maradványán a délkelet-törökországi Akcakalében, miután a menekültek áttörték a határkerítést. A szíriai menekültek Törökországba beözönlését a szíriai kurd harcosok és Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei között a közeli Tal-Abjadban vívott harcok idézték elő. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150612-belso-puccsal-szoritotta-hatterbe-az-al-kaidat-az-iszlam-allam.html
Vágólapra másolva!
Felrobbantották a szíriai fővárost ellátó egyik gázvezetéket szerda hajnalban az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport fegyveresei - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű civil szervezet.
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű csoport szerint a támadás röviddel éjfél után történt Homsz tartományban, egy katonai repülőtér közelében.

"A vezetéken keresztül Damaszkusz külvárosába és Homsz tartományba szállított gázt áramtermelésre és fűtésre használták" - tudatta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója. "A rezsim gázvezetékeit célzó támadások mindegyike fontos, a kormány ugyanis fogytán van az erőforrásoknak" - tette hozzá.

Milliók menekülnek

Eközben hírügynökségi beszámolók szerint csütörtökön

több mint kétezer menekült lépte át a Szíria és Törökország közötti határt.

A menedékkeresők közül mintegy hétszázan iraki állampolgárok. A menekültek a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományban lévő Akcakale határátkelőhelynél léptek be az országba.

Szíriai menekült egy gyermeket emel át a kerítés maradványán a délkelet-törökországi Akcakalében Forrás: AFP/Bulent Kilic

Eddig több mint 1,8 millió szíriai és 200 ezer iraki állampolgár keresett menedéket Törökországban a szomszédos országokban dúló háborúk elől. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 220 ezret.