Új frakcióba ülhet a Jobbik

Marine Le Pen, Franciaország
A teljes francia politikai elit elszigetelné Marine Le Pent
Vágólapra másolva!
Marine Le Pen és a francia Nemzeti Front vezetésével új szélsőjobboldali frakció jöhet létre az Európai Parlamentben. Korábban arról szóltak a hírek, a képviselőcsoportnak jobbikos tagja is lehet, de időközben kiderült, hogy a párt nem csatlakozik az új formációhoz. 
Vágólapra másolva!

Új, euroszkeptikus és bevándorlásellenes frakciót alapít az Európai Parlamentben a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Front – írja a Politico. A frakció neve a hírek szerint A Nemzetek és Szabadságok Európája lesz, tagjai között pedig akár jobbikos képviselő is feltűnhet.

Marine Le Pen szélsőjobboldali frakciót alakíthat Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A Nemzeti Frontnak 23 képviselője van az EP-ben, kettővel kevesebb, mint ami a frakcióalapításhoz kell, valamint össze kell még szedniük legalább hét országból egy-egy képviselőt. A Politico szerint a Jobbikból, az olasz Lega Nordból, az osztrák FPÖ-ből, a holland PVV-ből és a belga Vlaams Belangból érkezhetnek képviselők a frakcióba – olvasható a Mandiner.hu oldalán.

Sokaknak nem tetszik

Ez egy rossz nap Európának – erről már Herbert Reul, a CDU képviselője beszélt az újságnak a tervezett frakcióalakításról. Catherine Bearder, brit liberális EP-képviselő is nemtetszésének adott hangot a frakció tervezett megalakítása kapcsán.

A frakció vezetője Marine Le Pen, illetve a holland Marcel de Graaf lehet, helyetteseik pedig Harald Vilimsky (Ausztria), Matteo Salvini (Olaszország), Michal Marusik (Lengyelország) és Janice Atkinson (Egyesült Királyság) lehetnek. A Politico írása szerint összesen 36 képviselő alkothatja a frakciót, és várhatóan a három jobbikos képviselőből csak egy ülhet majd a frakcióba.

Időközben kiderült, hogy az új formációnak nem lesz jobbikos tagja, és a pártot nem is keresték az érintett szervezetek.