Vágólapra másolva!
Az illegális bevándorlókat ki kell utasítani, a menekülteket „igazságosan szét kell osztani” az EU tagállamai között. Az embercsempészek hálózatait akár fegyverrel is felszámolnák, konkrét terv azonban még nincs. Az EU belügyminiszterei rendkívüli találkozót tartanak.
Vágólapra másolva!

Idén több mint százezer migráns érkezett Európába, legtöbbjük a háború sújtotta Líbiából. Az elmúlt hetekben több ezer embert mentettek meg a vízbe fulladástól, de így is 1800-an vesztek oda – írja a BBC. A június 16-i luxemburgi találkozón az EU belügyminiszterei a bevándorlásról tárgyalnak.

Az illegális migránsok visszatelepítése, a bizottság által előterjesztett befogadási kvóta és a csempészhálózatok felszámolása szerepel a megoldandó problémák között.

Megoldandó problémák és javaslatok

  • Idén 100 ezer menekült érkezett Európába.
  • A közelmúltban 16 ezer menekült szállt partra Olaszországnál, és 24 ezer Görögország partjainál (összesen 40 ezren).
  • Ezt a 40 ezer menekültet kellene elhelyezni az EU tagállamaiban.
  • Az elhelyezéskor figyelembe kell venni a befogadó ország népességét, gazdasági erejét, az ottani munkanélküliséget, illetve, hogy eddig hány menekültet fogadott be.
  • Németország és Franciaország fogadja be a menekültek több mint 30 százalékát.
  • A csempészhálózatokat fel kell számolni.
  • Meg kell oldani a jelenleg Törökországban, Jordániában és Libanonban lévő 20 ezer szíriai menekült ügyét is.

A kvóta nem mindenkinek tetszik

Az Európai Bizottság a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében kész azonnal intézkedni. Különösen az Olaszországba és Görögországba nemrég érkezett negyvenezer menekült okoz nagy fejfájást, bár abban mindenki egyetért, hogy a két ország segítségre szorul.

A bizottság által előterjesztett kvótarendszert (tehát, hogy kinek hány menekültet kellene befogadnia) ugyanakkor a legtöbben elutasítják.

Egy eritreai menekült kislány egy német menekülttáborban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

A lengyelek szerint a tagállamoknak maguknak kell eldönteniük, hány menekültet tudnak vagy akarnak befogadni. A franciák és németek azt kérik, hogy mindenki egyenlően vegye ki a részét a migránsok befogadásában, illetve, hogy vegyék figyelembe, hogy az egyes országok eddig hány menekültet fogadtak be.

Különbséget kell tenni az „illegális gazdasági bevándorlók” és azok között, akik üldöztetés és háború miatt voltak kénytelenek elhagyni hazájukat – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Kivételezettek és a konkrét terv hiánya

További feszültséget szül, hogy az EU-s jogszabályok értelmében az Egyesült Királyság, Írország és Dánia felmentést kap azon szabályok alól, amik más tagállamokra nézve kötelező érvényűek.

Az Európai Unió együttműködne azokkal az országokkal, amelyekből a menekültek érkeznek. Már tervbe vettek egy esetleges EU-s műveletet Líbia partjainál, a részleteket azonban egyelőre homály fedi.