Többen kérnek menedéket Magyarországon, mint Olaszországban

határzár, menekültek, Szíria, Törökország
Syrian refugees wait behind a fence prior to go back to the northern Syrian town of Tal Abyad at the Turkish border post of Akcakale, the province of Sanliurfa, on June 17, 2015. The first Syrian refugees returned to the border town of Tal Abyad from Turkey after it was liberated from the Islamic State (IS) group, an AFP journalist reported. Kurdish forces took the strategic town on Tuesday after several days of intense fighting, which sparked an exodus of more than 23,000 refugees into neighbouring Turkey. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Rekordmagasságot ért el az otthonukat elhagyni kényszerülők száma – közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Tavaly majdnem 60 millió ember menekült el háborúk, fegyveres konfliktusok vagy az üldöztetés elől.
Vágólapra másolva!

Az UNHCR csütörtökön hozta nyilvánosságra legfrissebb jelentését a menekülthelyzetről. A márciust megelőző 12 hónapban 8,3 millióval nőtt világszerte az otthonukat elhagyni kényszerülők száma, és elérte az 59,5 milliót.

A menekülteknek több mint fele gyerek Forrás: AFP/Bulent Kilic

Közülük 19,5 millió menekült, 1,8 millió várja a menekültkérelmének az elbírálását, 38,2 millió pedig hazájában maradt ugyan, de az otthonát el kellett hagynia.

A Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából menekülteknek ráadásul több mint fele gyermek – számolt be a Reuters.

Lyonban a prefektúra előtt tüntettek a menekültekkel szembeni bánásmód ellen Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Négyszeresére nőtt négy év alatt

2014-ben naponta átlagosan 42 500 ember menekült el az otthonából, vagy kért menedékjogot – négyszer annyian, mint négy évvel korábban.

„Paradigmaváltás szemtanúi vagyunk: a menekülők száma és a helyzetük megoldásához szükséges erőfeszítések is nagyobb mértékűek, mint amit korábban ismertünk” – idézte a brit hírügynökség António Guterres menekültügyi főbiztost.

A kerítés sem akadály: szíriai menekült egy gyermeket emel át rajta a délkelet-törökországi Akcakalében Forrás: AFP/Bulent Kilic

Magyarország a 3.

A BBC internetes oldalán nyilvánosságra hozott táblázat szerint a március végét megelőző 12 hónapban Európában a legtöbb ember Németországban kért menedéket: 247 635. A második helyen Svédország áll 81 420, a harmadikon Magyarország 73 585 menedékkérővel.

Eszerint megelőzzük Olaszországot is, ahol ebben az időszakban 63 860 menedékkérelmet nyújtottak be.

Mint az Origo is beszámolt róla, a kormány szerdán döntött arról, hogy négy méter magas kerítést épít a szerb-magyar határon a migránsok beáramlásának megfékezésére.

Afgán menekültek éltek a Nehru parkban is Fotó: Bielik István - Origo