Nincs óvadék a charlestoni ámokfutó számára

Dylann Storm Roof
Shelby, 2015. június 19. A charlestoni tömegmészárlással gyanúsított Dylann Storm Roofot (k) kivezetik az észak-karolinai Shelby rendőrségéről 2015. június 18-án. Roof június 17-én agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott metodista templomában. (MTI/AP/Chuck Burton)
Vágólapra másolva!
Ma tartják az első meghallgatást annak a 21 éves fiatalembernek az ügyében, aki kilenc embert mészárolt le egy dél-karolinai templomban. Óvadék ellenében sem helyezhetik szabadlábra, és folyamatosan figyelik, hogy ne követhessen el öngyilkosságot.
Vágólapra másolva!

Dylan Roofot csütörtökön vették őrizetbe 400 kilométerre Charlestontól, ahol előző éjszaka elkövette a gyilkosságokat.

A shelbyi rendőrök fülest kaptak az autóról, amellyel menekült, és megállították – számolt be sajtótájékoztatóján Gregory Mullen charlestoni rendőrfőnök.

Nyolc ember halt meg a templomban, egy pedig a kórházba szállítás után Forrás: MTI/EPA/Richard Ellis

Együtt imádkozott velük

A fehér fiatalember egy órán keresztül együtt imádkozott az áldozataival, mielőtt lövöldözni kezdett a templomban.

Egy túlélő elmesélte, hogy Roof ötször cserélt tárat; az asszony fia könyörgött neki, hogy ne bántsa őket, de rájuk se bagózott – számolt be az NBC News, amely a honlapján videót is közölt a tettes elszállításáról.

A tettest 400 kilométerre Charlestontól fogták el Forrás: MTI/AP/The Post And Courier/Wade Spees

Hónapokig tervezte

Mint kiderült, Roof hónapokon át készült a vérengzésre. Egyik barátja, Dalton Tyler elmondta az ABC televíziónak, hogy a férfi körülbelül hat hónapon át készült „valami hasonlóra”.

Nagy híve volt a fehérek és a feketék faji elkülönítésének, folyton panaszkodott, hogy a feketék hatalmukba kerítik a világot, és a fehéreknek tenniük kell valamit ez ellen.

Egy másik barátja azt mondta, hogy a gyanúsított a múlt héten azt hajtogatta, hogy néhány embert meg akar ölni, de senki sem vette őt komolyan.

Dylann Roofot Shelbyben fogták el Forrás: MTI/AP/Chuck Burton

Védelmi őrizet

Dél-Karolinában van halálbüntetés, és Roof nagybátyja azt mondta az ABC Newsnak, hogy ha bebizonyosodik a fiatalember bűnössége, ő maga „fogja megnyomni a gombot”.

Roofot védelmi őrizetbe vették, és először egyrendbeli gyilkosság elkövetésével gyanúsítják meg, hogy megkezdődhessen az eljárás.

Családtagok a templomban Forrás: MTI/AP/David Goldman

A börtönben folyamatosan figyelik, hogy ne követhessen el öngyilkosságot, és a saját biztonsága érdekében nem engedik össze a többi rabbal.

Az eljárás szakértők szerint hat hónapig tarthat, ha Roof bűnösnek vallja magát, ellenkező esetben azonban akár három évig is elhúzódhat.