A menekültek mellett tüntettek Európa-szerte

Vágólapra másolva!
Több ezren vonultak fel szombaton Németországban, Olaszországban és Franciaországban, hogy a menekültek világnapján kifejezzék szolidaritásukat az Európába érkező menekültek és a csődközeli pénzügyi helyzetbe került Görögország iránt.
Vágólapra másolva!

Egy rideg Európa fenntarthatalan

A német hatóságok szerint közel 3700-an, a szervezők szerint tízezren gyűltek össze Berlinben a békés tüntetésre különféle baloldali szervezetek és a német parlamenti ellenzék pártjai, a Baloldal (Die Linke) és a Zöldek felhívására.

A tüntetők szerint szolidaritást kell vállalni a menekültekkel Fotó: Bielik István - Origo

A tömeg olyan szlogeneket skandált, amelyek szerint fel kellene hagyni az illegálisan érkezők kitoloncolásával, és világosan

azt kellene közvetíteni a menekülteknek, hogy szívesen látják őket.


Néhány résztvevő görög zászlót lengetett vagy Athén iránti szolidaritásukat kifejező feliratot tartott a magasba. "A Németország által irányított technokrata, rideg és neoliberális Európa fenntarthatatlan" - hirdette az egyik felirat.

Szíriai menekült egy gyermeket emel át a kerítés maradványán a délkelet-törökországi Akcakalében Forrás: AFP/Bulent Kilic

A franciák is az utcára vonultak

Párizsban több százan vonultak utcára a menekültek és a görögök iránti együttérzésük kifejezésére. A felvonuláson mások mellett részt vett Jean-Luc Mélenchon, a Baloldali Párt és Pierre Laurent, a Francia Kommunista Párt elnöke is.

Megmentenék Európát

Az eső ellenére Rómában majdnem ezer tiltakozó gyűlt össze a Colosseum előtt, hogy a menekültekért emeljenek szót. Az egyik résztvevő, Luciano Colletta az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, azért vannak itt, hogy megmentsék Európát - beleértve a bevándorlókat, a menekülteket és Görögországot is.

- mondta a 66 éves nyugdíjas.

Rendőrök a helyiek és illegális bevándorlók által szervezett tüntetésen az olaszországi Ventimigliában Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Súlyos menekültválság

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) júniusban nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint számos fegyveres konfliktus miatt tavaly

59,5 millióra nőtt a menekültek és az otthonukból elűzöttek száma a világon,

ilyen súlyos menekültválságra még nem volt példa.

A kvótarendszerben bíznak

Az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába tartó menekültek száma is drasztikusan megemelkedett. Az Európai Unió rövidesen tengeri missziót indít a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek ellen, és az Európai Bizottság tervbe vette a menekülteket igazságos elosztását előirányzó, európai uniós szintű kvótarendszer bevezetését.

Tüntetők Ventimigliában június 20-án, a menekültek világnapján Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Görögországnak június 30-án kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalapnak 1,6 milliárd eurót. Ha nem fizet, csőd fenyegeti az országot. A jövő hétfőre tervezett rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósság kérdését vitatják meg.