Putyin: az Egyesült Államok lépései hidegháborút provokálhatnak

Russian President Vladimir Putin delivers a speech during the Victory Day military parade at Moscow's Red Square on May 9, 2015. Russian President Vladimir Putin presides over a huge Victory Day parade celebrating the 70th anniversary of the Soviet win ov
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok lépései provokálhatnak ki hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt - jelentette ki az orosz elnök a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum pénteki záró vitájában.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy "nem a helyi konfliktusok, hanem a világméretű döntések váltják ki a hidegháborút, mint például Washington egyoldalú, 2002-es kilépése a rakétavédelmi rendszereket korlátozó nemzetközi egyezményből (ABM-szerződés).

Ez valóban olyan lépés, amely a fegyverkezés újabb hulláma felé tol bennünket, és megváltoztatja a globális biztonsági rendszert."

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/POOL/Alexander Zemlianichenko

Az orosz államfő a szentpétervári fórumon a vitavezető felvetésére reagált, aki emlékeztette, hogy Washington csütörtökön azzal vádolta Moszkvát, hogy a délkelet-ukrajnai "felkelők" támogatásával új hidegháborút provokál ki.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem erőből diktál, nem viselkedik agresszívan, és "nem tart igényt tiszavirág életű szuperhatalmi státusra", csupán "sokkal következetesebben és állhatosabban védi saját érdekeit" a nemzetközi színtéren, mint azelőtt.