Őrizetbe vették az al-Dzsazíra műsorvezetőjét Berlinben

egyiptom, katonai puccs, tüntetők a tahrír téren
Vágólapra másolva!
Nem tudta elhagyni Berlint az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyik népszerű műsorvezetője, mert a hatóságok feltartóztatták és őrizetbe vették. Ahmed Manszúrt tavaly Egyiptomban 15 év börtönbüntetésre ítélték távollétében.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a német rendőrség az al-Dzsazíra hírtévé egyik népszerű műsorvezetőjét, Ahmed Manszúrt, miközben éppen elhagyni készült az országot a berlini Tegel repülőtérről - jelentették egyiptomi lapok vasárnap, amelyek szerint a német hatóságok Kairó kérésének eleget téve jártak el.

15 év börtön várhat rá

Az arab világ legnézettebb tévécsatornájának munkatársát

Egyiptomban tavaly 15 év börtönre ítélték távollétében egy ügyvéd megkínzásával kapcsolatban.

A sértettet a Mubarak-érának véget vető, 2011. január 25-én kitört felkelés napjaiban bántalmazták a Tahrír téren lévő irodák egyikében.

Tüntetők az egyiptomi Tahrír téren - a bíróság vádja szerint a közelben történt az eset Forrás: AFP/Gianluigig Guercia

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Manszúr jelen volt az esetnél - a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom több magas rangú tagjával együtt. A műsorvezető őrizetbe vétele a hírek szerint az Interpol Egyiptom által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján történt.

Üzent a műsorvezető

Az egyiptomi-brit kettős állampolgárságú Manszúr a kairói bíróság vádjait korábban kitalációknak nyilvánította. Az újságíró egy szombat esti videóüzenetében elmondta azt is: nincs együttműködési megállapodás a két ország igazságügyi hatóságai között. Hozzátette: "nem egyiptomi, hanem német kezdeményezésre vettek őrizetbe (...) elképzelhető, hogy titkos megállapodást kötöttek".