Beszüntetik a konföderációs zászló árusítását

Columbia, 2015. június 23.
Kirt Moody helybeli lakos az amerikai polgárháborúban részt vevő déli államok konföderációs zászlajának eltávolítását követeli a törvényhozás columbiai épületéről 2015. június 23-án. A dél-karolinai Charleston egyik, feketék ált
Columbia, 2015. június 23. Kirt Moody helybeli lakos az amerikai polgárháborúban részt vevő déli államok konföderációs zászlajának eltávolítását követeli a törvényhozás columbiai épületéről 2015. június 23-án. A dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott metodista templomában egy 21 éves fehér férfi agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt június 18-án, és azóta felerősödtek a déliek zászlajának eltávolítását követelő hangok a szövetségi állam fővárosában. A felirat jelentése: "Örökség?" (MTI/AP/Rainier Ehrhardt)
Vágólapra másolva!
A Wal-mart és az Sears áruházlánc, valamint az internetes aukciós weboldalt üzemeltető eBay és az Amazon online kereskedővállalat is bejelentette az elmúlt két napban, hogy beszűnteti a konföderációs zászló, illetve az azt hordozó tárgyak forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Az elkövető ezzel pózolt

A kereskedelmi cégek annak hatására hozták meg döntésüket, hogy múlt héten egy fehér rasszista férfi agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában. A gyilkosságok elkövetésével gyanúsított 21 éves Dylann Roof az interneten több olyan fotót tett közzé, amelyen a konföderációs zászlóval pózol. Ismerősei szerint Roof "faji háborút" akart kirobbantani.

Egy helyi férfi a konföderációs zászló eltávolítását követeli a törvényhozás columbiai épületéről Forrás: MTI/AP/Rainier Ehrhardt

Nem gyártanak többet

Kedden az Egyesült Államok egyik legnagyobb zászlóvarró cége, a 133 éves Valley Forge Flag közölte, hogy leáll a "lázadók zászlajának" gyártásával és forgalmazásával. A cég által készített lobogók több amerikai elnök koporsóját borították, az Apollo-program keretében eljutottak a Holdra és a második világháború idején jelen voltak a csendes-óceáni csatákban és a normadiai partraszállásnál.

Dylann Storm Roofot kivezetik az észak-karolinai Shelby rendőrségéről Forrás: MTI/AP/Ben Earp

Kettős jelentés

A lobogót a rabszolgatartó déli államok seregei használták az amerikai polgárháborúban (1861-1865). Azóta a zászlót egyesek a rasszizmus jelképének, mások pedig a déli kulturális örökség részének tekintik az Egyesült Államokban.