Két brit fiatal Auschwitzból lopott

drón auschwitz birkenau tábor bbc
Vágólapra másolva!
A lengyel rendőrség őrizetbe vett két brit állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy lopni próbáltak a volt náci auschwitzi haláltábor területéről. Ilyen bűncselekmény miatt akár tízéves büntetés is kiszabható.
Vágólapra másolva!

A foglyok tárgyaiból tettek el

Az onet.pl hírportál keddi írása szerint a 17, illetve 18 éves fiatalember hétfő délután, egy csoporttal együtt látogatott az auschwitzi múzeumba. A rendőrséget a múzeumi őrség értesítette, mert gyanút fogott, hogy a fiatalok a Kanada nevű barakk környékén a láger foglyaitól megmaradt tárgyakat loptak. A barakkban a nácik az áldozataiktól elvett holmit raktározták.

Nem ismerték a haláltábor történetét

A rendőrség meg is találta a gyanúsítottaknál a tárgyakat, köztük gombokat, evőeszközöket, borotvákat. A fiatalok ugyanakkor az első, még hétfőn folytatott kihallgatás során nem ismerték el bűnösségüket. Az viszont a kihallgatás során kiderült, hogy igazából nem ismerik Auschwitz történetét, nem érzékelik az általuk elkövetett tett súlyát.

1945 januári kép az auschwitzi koncentrációs tábor bejáratáról Forrás: Origo

Börtön várhat rájuk

A turistákat a TVN24 hírtelevízió közlése szerint történelmi jellegű kulturális javak lopásával, valamint ezek külföldre szállításának szándékával vádolhatják meg, ami egytől tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Arról, hogy mennyire nem tudnak az Auschwitzba érkező turisták a holokausztról, ebben a cikkünkben olvashat.

Nem példa nélküli

A volt auschwitzi haláltábor területén az elmúlt években többször történt ilyen jellegű lopás, az esetek általában felfüggesztett börtönbüntetéssel végződtek.

A turisták néha olyan tárgyakat próbálnak elvinni, melyek a tábor területén a földből kerültek elő.

A föld továbbra is az áldozatokhoz tartozó tárgyakat rejti, mivel a tábor területén – a zsidó temetési jognak megfelelően – nem végeznek régészeti ásatásokat.

Női barakk Auschwitzban Forrás: Yad Vasem

A leghírhedtebb rablás

Letöltendő börtönbüntetést kaptak az eddig leghírhedtebb, 2009-ben elkövetett auschwitzi lopás elkövetői. Lengyel állampolgárságú tolvajok akkor - a lengyel rendőrség megállapítása szerint - egy svéd milliomos, Anders Högström megrendelésére a haláltábor belépőkapuja felett található, hírhedt Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) feliratot lopták el. Högström (egy egykori svéd neonáci vezető) Svédországban letöltötte börtönbüntetésének kétharmadát, utána feltételesen szabadon engedték, a svéd ügyészség megsemmisítette az ellene folytatott eljárást.