Szerbia is a szomszédokat okolja a migránsok miatt

migránsok, Macedónia-Szerbia
Demi Kapija, 2015. június 19. Az Európai Unióba igyekvő bevándorlók Szerbiába tartó vonatra várnak a macedóniai Demi Kapijában 2015. június 18-án. Az Ázsiából induló migránsok egy jelentős részének útvonala Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezet az EU-tag Magyarországra. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
A szerb kormány szerint Macedónia nem képes ellenőrizni határait, ezért tudnak a migránsok Szerbiába menni.
Vágólapra másolva!

"Macedónia nem tudja ellenőrizni a határait", mondta Aleksandar Vulin. A szerb munkaügyi miniszter szerint a csendőrök és határrendészek az éjjel 21 csoportot állítottak meg, a 400 migránst visszaküldték Macedóniába, írja a B92. Néhány napja 1320 migráns érkezett, 50 csoportban, mondta Aleksandar Vulin, a belgrádi kormány migrációval foglalkozó munkacsoportjának vezetője.

Macedóniából a síneket követve mennek Szerbiába Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

"Szerbia egyedül nem tud megküzdeni a migránsok áradatával", mondta Aleksandar Vulin. Szerinte nem Szerbia idézte elő a válságot és nem Szerbia a migránsok célországa, de "egyetlen migráns sem maradhat élelem és egészségügyi elleátás nélkül". A menedékkérők többsége nem marad Szerbiában, hanem folytatja útját Magyarországon és Nyugat-Európa felé.

A szíriai menekültek a szerb oldalon pihennek meg Forrás: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

A miniszter is bejelentette, hogy magyar és osztrák rendőrök is járőröznek majd a szerb-macedón határon, mert Macedóniának nincs elég kapacitása, hogy egyedül megbirkózzon a problémával. A közös akcióba Magyarország 4, hőkamerával felszerlt autót és 20 határrendészt küld, írja a Politika.

Szerb határrendészek a macedón határon Forrás: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

A hivatalos adatok szerint Szerbiába naponta ezer migráns érkezik Macedóniából, most azonban egy nagyobb hullámra számítanak. A hírre, hogy Magyarország "falat emel a határon, nagyon sokan elindultak Törökországból", mondta Ivan Gerginov, a migrációs és menekültügy biztos helyettese.