Kirendelt ügyvédek védik majd a charlestoni ámokfutót

charlestoni tömegmészárlás
Shelby, 2015. június 19. A charlestoni tömegmészárlással gyanúsított Dylann Storm Roofot (k) kivezetik az észak-karolinai Shelby rendőrségéről 2015. június 18-án. Roof június 17-én agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott metodista templomában. (MTI/AP/ Ben Earp)
Vágólapra másolva!
Ma vesznek végső búcsút a charlestoni templomi mészárlás első áldozataitól, pénteken pedig Barack Obama elnök gyászbeszédet mond Clementa Pinckney tiszteletes és állami szenátor temetésén. Mint kiderült, a gyilkost kirendelt szövetségi ügyvédek védik majd.
Vágólapra másolva!

Mától vehetnek végső búcsút a charlestoniak Clementa Pinckney tiszteletestől, akinek a pénteki temetésén részt vesz Obama mellett Joe Biden alelnök is.

A templomi mészárlás első két áldozatát, a 70 éves Ethel Lance-t és Sharonda Coleman-Singleton tiszteletest pedig ma temetik – számolt be internetes oldalán a CNN.

Ma temetik az első két áldozatot Forrás: MTI/AP/Stephen B. Morton

Megbocsátottak a gyilkosnak

Szerdán 150 hívő gyűlt össze abban a helyiségben, ahol Dylann Roof tüzet nyitott a bibliaóra résztvevőire. A megerősített rendőri védelemmel kísért bibliaórán az amerikai hírtelevízió tudósítása szerint az áldozatok számos rokona könnyek között bocsátott meg a gyilkosnak.

Roofot egyébként szövetségi kijelölt ügyvédek védik majd – az NBC News szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a fiatalembert várhatóan a kilenc rendbeli emberölés mellett szövetségi bűncselekmény elkövetésével is megvádolják.

Virágok a templom falánál Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Rasszista bűncselekmény

Ez gyűlölet-bűncselekmény lehet, ahogyan azt korábban Loretta Lynch igazságügyi miniszter felvetette. Mint ismert, valamennyi áldozat fekete volt, és Roof a barátainak a vallomása szerint faji háborút akart kirobbantani, hogy tegyen valamit „a fehér fajért”.

Dél-Karolina jogrendszere nem tartalmazza a gyűlölet-bűncselekményt, ezért az szövetségi szinten büntetendő.

Dylann Roof faji háborút akart kirobbantani Forrás: MTI/AP/Ben Earp