A rendőrség Európa „marihuána fővárosát” ostromolja

Albán drog
Albanian police officers take control of a neighborhood in Lazarat, a village known as Europe's cannabis capital, south of the Albanian capital Tirana, on June 18, 2014. Hundreds of Albanian police tightened their siege on a village known as Europe's cannabis capital on June 17 as gun battles between security forces and suspected drug dealers raged for a second day. Police who tried to enter the southern village of Lazarat on June 16 to destroy a huge drugs stockpile were repelled by heavy weapons fire, including anti-tank missiles and grenades. AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU
Vágólapra másolva!
Egy rendőr meghalt, kettő pedig megsebesült, amikor tüzet nyitottak rájuk Európa "marihuána fővárosában". A tűzpárbaj szinte napra pontosan egy évvel azután robbant ki, hogy az albániai Lazarat bekerült a hírekbe, mert 800 rendőr ostromolta meg a falut, ahol évente 900 tonna marihuánát termesztenek.
Vágólapra másolva!

A rendőrökre egy közeli házból nyitottak tüzet, amikor megállítottak egy fegyvereket szállító autót a Tiranától 230 kilométerre délre fekvő, ötezer lelkes faluban – számolt be az Albeu internetes kiadása.

Az áldozat, Ibrahim Basha, az albán hadsereg különleges erőinek veteránja volt, kétszer vett részt a NATO afganisztáni missziójában. A 31 éves férfi egy éve lett a rendőrség különleges egysége, a RENEA tagja.

A rendőrség 400 fős erősítést, a hadsereg pedig két katonai helikoptert küldött a helyszínre, hogy letartóztassa a 21 gyanúsítottat, akik közül a nap folyamán 14-et őrizetbe is vettek. Az akcióról tudósított a televízió is.

Edi Rama kormányfő az egészségügyi miniszter társaságában meglátogatta a kórházban a sebesült rendőröket.

Kísértetisesen hasonlít a helyzet az egy évvel ezelőttihez Forrás: AFP/Gent Shkullaku

Kordon a falu körül

A rendőrség több házat zárt körbe, ahol a banda tagjai rejtőzködnek. A faluba vezető utakon ellenőrzőpontokat állítottak fel, újságírókat azonban egyáltalán nem engednek be a településre – számolt be az AP hírügynökség, amelynek fotóriportere van a helyszínen.

Jelentése szerint a rendőrség vadászpuskákat és automata fegyvereket foglalt le az autóban, amelynek a sofőrjét őrizetbe vették. Eddig tucatnál is több ember hallgattak ki.

Tavaly 800 rendőrt küldtek a 30 fős banda ellen Forrás: AFP/Stringer

Egy éve már megtörtént

Az események kísértetiesen hasonlítanak az egy évvel ezelőttiekre, amikor 800 albán rendőr két napon keresztül gyakorlatilag megostromolta a falut, ahol évente 900 tonna marihuánát termesztenek 4,5 milliárd euró értékben – ez az összeg megközelíti az ország GDP-jének a felét.

A helyi bandák gépfegyverekkel és rakétavetőkkel támadtak a rendőrökre, és végül felgyújtották az egész termést, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. A két napig tartó akciót élőben közvetítette az albán televízió – számolt be annak idején a brit Guardian.

Mesterlövészt is bevetett az albán rendőrség Forrás: AFP/Gent Shkullaku

Az AP tudósítása szerint összesen 102 tonna marihuánát és 530 ezer kendertövet semmisítettek meg az akció során, összesen mintegy 6,4 milliárd euró értékben.

A bűnözők többségének azonban sikerült elmenekülni, és bevették magukat a környező hegyekbe.

Ami a termésből megmaradt, azt a rendőrség égette el Forrás: AFP/Stringer

Törvény felett

Albánia nem csupán a legnagyobb marihuána-termesztő Európában, de az országon halad keresztül az Ázsiából és Latin-Amerikából a kontinensre érkező kábítószer jelentős része is.

A hegyek között megbúvó faluban egy évtizede kezdték a nagybani termesztést, a bűnbandák pedig azóta a törvény felett állónak hiszik magukat. 2004-ben rálőttek egy olasz kábítószer-felderítő helikopterre is, amelyik kénytelen volt elmenekülni.

A szabadban, nyílt földeken és a kertekben is titkolódzás nélkül termesztik a kendert – számolt be tavaly a brit Daily Mail.

A falut idén is lezárták Forrás: AFP/Stringer