Elértünk egy tunéziai szállodában rekedt magyart

Vágólapra másolva!
Legalább 20 magyar turista raboskodott a tunéziai merénylet helyszínétől alig kétszáz méterre fekvő Club Selima szállodában, mert az épületet amerénylet után lezárták a rendfenntartók. Az Origo telefonon érte el az egyik, kisfiával Tunéziában rekedt férfit. 
Vágólapra másolva!

A turist a merénylet helyszínétől mindösszesen 200 méterre található Club Selima hotelben tartózkodik 11 éves fiával. Vincze Béla elmondta, hogy kora délután még kalózhajós kiránduláson voltak, amikor a támadás történt.

„A kikötőbe érve érezni lehetett, hogy valami nincs rendben. Fegyveresek a tetőn, lezárt utak, szirénázó rendőrautók. A kisbuszunkat ennek ellenére simán beengedték. Amint beértünk, helikopter körözött a fejünk felett. Ekkor tudtuk meg, mi történt” – meséli a férfi.

Kiürült a szúszai part Forrás: Vincze Béla

A magyar férfi az Origónak felháborodva beszélt arról is, hogy tönkrement a nyaralása. Mint mondta, senki sem hagyhatja el a szállodát.

Aki a merénylet után a parton volt, az láthatta a letakart áldozatokat, annyira közel vannak a helyszínhez.

Hol az utazási iroda?

Kérdésünkre, hogy kapott-e megfelelő tájékoztatást a Taurus Reisen Utazási Irodától, Vincze Béla közölte: a Taurus nem kommunikál a vendégekkel. Kedden érkeztek a szállodába, azóta csak péntek este találkoztak idegenvezetővel először. Sőt még péntek délután kettőkor is érkeztek magyar vendégek, akik már a véres merénylet hírére toppantak be a hermetikusan lezárt épületbe.

„Már a külföldi szállóvendégek zömét hazaszállították, szinte csak mi, magyarok vagyunk itt” – ecsetelte az Origónak a férfi. Vincze Bélának sikerült szót váltania a tunéziai magyar nagykövettel is, aki a Taurus Reisen Utazási Irodától azt a tájékoztatást kapta, hogy képviselőjük már a helyszínen van, és urai a helyzetnek.

Megérkezett a Taurus embere, megoldást azonban nem kínált

Igaz ugyan, hogy estére valóban befutott egy magyar szervező, de megoldást nem kínált - meséli. Azt mondta, hogy

ilyen helyzetben nincs evakuálás, de ha valaki nagyon nem érzi itt jól magát, akkor esetleg átmehet Hamametbe.

"A kisfiam sírva kérdi tőlem, hogy hazamegyünk-e" - mondta az édesapa, aki a történtek ellenére is kénytelen lesz keddig élvezni a tunéziaiak vendégszeretetét.

Flegmák és lekezelőek

A Club Selima magyar lakói (mintegy 20 magyar) többször is elérték az utazási irodát is, de elmondásuk szerint „flegmák és lekezelőek voltak” velük. Pedig a helyszínen tartózkodik egy magyar animátor is, rajta keresztül folyamatosan kommunikálhattak volna velünk, de egész nap bizonytalanságban tartottak – fűzte hozzá az Origónak nyilatkozó Vincze Béla.

Megnéztük, hogy a Taurus mit ír a Facebook-profilján, de ott csak álomutazásokról szóló utazási ajánlatokat találtunk.