Az Iszlám Állam vállalta magára a tunéziai merényletet

Vágólapra másolva!
Harmincnyolcra nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma az éjjel. Szombatra virradóra az Iszlám Állam vállalta magára a támadást. A helyi hatóságok és a magyar diplomácia tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam követői egy Twitter-üzenetben közölték, hogy ők követték el a vérengzést.

„A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen” – írták a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít a szervezet korábbi közleményeihez.

A Bardo Múzeumban elkövetett merénylet után csökkent a turisták száma Forrás: La Repubblica

A tengerről jött

A legújabb beszámolók szerint a merénylő gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitott a fövenyen pihenő turistákra.

A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést.

Még nincs teljes lista

A tunéziai miniszterelnök szerint a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, tunéziai, francia és más állampolgár. A teljes lista még nem ismeretes.

A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.

A biztonsági erők lelőtték a támadót.

Fellépnek az uszítók ellen

A hatóságok bejelentették, hogy a héten bezárnak nyolcvan mecsetet, amelyben a szónokok rendszeresen erőszakra buzdítanak.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök a terrortámadással kapcsolatban kijelentette, hogy országa nem szállhat szembe egyedül a dzsihádista fenyegetéssel, globális fellépésre van szükség a terrorizmus ellen, és emlékeztetett arra, hogy pénteken merényletet követtek el Kuvaitban és Franciaországban is.

Elmaradnak a turisták

Alexander Meleagrou-Hitchins terrorszakértő szerint a merénylet „a tunéziai gazdasági és politikai helyzet destabilizálására irányuló kísérletként” is felfogható.

A King's College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa szerint a támadás a külföldi turisták számának erős visszaeséséhez fog vezetni Tunéziában.

Áprilisban, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói elleni merénylet után egy hónappal, 25,7 százalékkal kevesebb turista érkezett az észak-afrikai országba, mint egy évvel korábban.

Az idegenforgalomból származó bevétel az ország bruttó hazai termékének 7 százalékát teszi ki, a turizmus csaknem 400 ezer tunéziai munkahelyet biztosít.