Egy szaúdi követte el a kuvaiti merényletet

Kuvait
Kuwaiti security forces stand next to a body wrapped in shrouds as they inspect the site of a suicide bombing that targeted the Shiite Al-Imam al-Sadeq mosque during Friday prayers on June 26, 2015, in Kuwait City. The Islamic State group-affiliated group in Saudi Arabia, calling itself Najd Province, said militant Abu Suleiman al-Muwahhid carried out the attack, which it claimed was spreading Shiite teachings among Sunni Muslims. AFP PHOTO / YASSER AL-ZAYYAT
Vágólapra másolva!
A 27 halálos és 227 sebesült áldozatot követelő kuvaitvárosi öngyilkos merényletet egy szaúdi állampolgár követte el, őrizetbe vették azt az embert, aki autón a támadás helyszínére vitte, és azt is, akinek a házában a sofőr tartózkodott.
Vágólapra másolva!

Az asz-Szádik imámról elnevezett síita mecsetben elkövetett pénteki támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A kuvaiti belügyminisztérium közleménye szerint a feltételezett merénylő, Fahd Szulejmán Abdel Mohszen al-Kabaa péntek hajnalban érkezett repülőgéppel Kuvaitba.

A sofőrje illegálisan tartózkodott Kuvaitban, a ház tulajdonosa pedig a nyomozás első eredményei alapján „a deviáns gondolkodás egyik támogatója”. A deviáns jelzőt a Perzsa-öböl térségében gyakran al-Kaida tagjaira használják.

27 ember halt meg a merényletben Forrás: AFP/Yasser Al-Zayyat

A közlemény is szaúdi szálra vall

Az Iszlám Állam közleményét a dzsihadisták nemrég felbukkanó szaúdi szárnya, a Vilájat Nadzsd adta ki.

A Vilájat Nadzsd (Nadzsd tartomány) a szaúdi fővárost is magába foglaló régió neve. Ez a szárny jelentette be két olyan robbantásos merénylet elkövetését, amelyeket május végén hajtottak végre egy-egy szaúd-arábiai síita mecsetben.

A Viláját Nadzsd akkor számos hasonló merénylettel fenyegetett, és felszólította a szunnita többségű Szaúd-Arábia lakóit, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, fordítsanak hátat a szaúdi vezetésnek, amely „letért az iszlám vallásjog diktálta útról”.