Cameron keményen bírálta az Iszlám Államot

david cameron titkosítás párizsi merénylet brit miniszterelnök
Új terrorizmusellenes törvényt vezetne be Cameron
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök szerint a létében fenyegeti a nyugati civilizációt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet terjeszkedése, ezért ugyanúgy kell harcolni ellene, mint a kommunizmus ellen a hidegháború idején.
Vágólapra másolva!

David Cameron a tunéziai merénylettel kapcsolatban a BBC rádiónak azt mondta: nem is lenne szabad Iszlám Államként emlegetni ezt a szervezetet, mivel a csoport az iszlám vallás valamilyen eltorzított változatát próbálja érvényesíteni. Cameron szerint sok muszlim is elborzadva hallja, amikor a szervezetet Iszlám Államnak nevezik a híradásokban.

Ahogyan arról az Origo beszámolt, egy 22 éves egyetemista 38 turistával végzett pénteken. Tették egy Kalasnyikovval követte el. Vasárnap egy videót is közzétettek a meneküléséről. A brit hírcsatorna, a Sky News mutatta be a képsorokat. A videót a Twitteren is közzétették.

Halálszektákról beszél Cameron

A brit kormányfő szerint

ami túl sok fiatal gondolkodásmódját befolyásolja Európában, Amerikában és Közel-Keleten egyaránt. A dzsihadista milícia ezért jelent egzisztenciális fenyegetést a nyugati világra - tette hozzá.

Többször felszólalt már a terrorizmus ellen a brit kormányfő Forrás: AFP/Paul Ellis

Az Iszlám Állam elleni fellépés a jelenlegi nemzedék egészének küzdelme lesz, ebben a harcban minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni - mondta a brit miniszterelnök.

Harcolnak ellene

Cameron határozottan cáfolta azt a riporteri felvetést, hogy Nagy-Britannia részéről ez utóbbit nem lehet tapasztalni. A kormányfő kijelentette: a brit légierő az Egyesült Államok után a második legnagyobb kontingenssel vesz részt az Iszlám Állam elleni iraki légi hadműveletekben.

Cameron szerint azonban a legfontosabb eleme ennek a harcnak "a szélsőségesség mérgező narratívájának" felszámolása,

mert ez mérgezi meg sokak gondolkodásmódját.

Sokak gondolkodásmódját megmérgezik a szélsőségek - véli Cameron Forrás: ISIS Video

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

Ezért van szükség például arra, hogy az iraki kormány a kurdok, valamint a szunnita és a síita iszlám felekezetek érdekeit egyaránt képviselje.

Cameron szerint Szíriában ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, mivel Bassár el-Aszad szíriai elnök az Iszlám Állam terjeszkedésének egyik oka a szunnitákkal szembeni brutális bánásmódja miatt.