Ezernyi ismeretlen ukrán katona holtteste hever ideiglenes temetőkben

Vágólapra másolva!
Megközelíti az ezret azoknak a halott ukrán kormánykatonáknak a száma, akiket azonosítatlanul hantoltak el, így a kijevi hadvezetés hivatalos veszteséglistáján sem szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Csak a dnyepropetrovszki temetők elkülönített parcelláiban félezer azonosítatlan katona földi maradványai hevernek ideiglenes nyugvóhelyükön – jelentette be a Foglyok Kiszabadításának Központja civil szervezet vezetője. Még ugyanennyien három másik település temetőiben kerültek elhantolásra.

Fojtogató bűz

A Volodimir Ruban nyugalmazott tábornok vezette polgári egyesület tavaly nyár óta foglalkozik a kelet-ukrajnai harcokban eltűnt katonák és civilek felkutatásával. Sok esetben a szakadárok által ellenőrzött területeken titokban, a helyi lakosok útmutatásával kutatják fel a szanaszét heverő maradványokat és a rögtönzött tömegsírokat. Máskor a lázadó fegyveresek maguk ajánlják fel a holttestek szabad elszállítását, mikor már nem bírják elviselni a fojtogató bűzt.

Az ukrán hadsereg mintegy 1200-1300 katonáját tartja számon nyomtalanul eltűntként.

Ruban tábornok szerint a valós szám ennek többszöröse lehet, hiszen csak az általa koordinált Központhoz közel négyezer lakossági bejelentés érkezett, melyekben a hozzátartozók eltűnt fiaik, férjeik, apáik felkutatását kérik. Az eltűnteknek csak csekély hányada dezertált vagy esett ellenséges fogságba. Zömük nagy valószínűséggel a mai napig hever azonosítatlan holttestként valamelyik tömegsírban, tó fenekén vagy útszéli árokban.

Volodimir Ruban Forrás: Facebook/Volodimir Ruban hivatalos oldala

A nyugalmazott vezérezredes által irányított Központot annak idején a szükség szülte. Az ukrán vezérkar ugyanis már a fegyveres szembenállás kezdete óta vajmi keveset törődik az eltűntekkel és a fogságba esettekkel.

A halottak azonosítása rendkívül vontatottan folyik,

mivel kevés a DNS elemzésre alkalmas laboratórium. Márpedig mindaddig, míg az elesett katona holtteste nem kerül azonosításra, hivatalosan az eltűntek között tartják számon. És itt még nincs is szó a különböző önkéntes zászlóaljak halottairól, akik egyáltalán nem szerepelnek a hadvezetés nyilvántartásában.

A hadifoglyok felkutatása

A Volodimir Ruban által koordinált szervezet önkéntesei a halottakon kívül – mint az a Központ nevéből is adódik – elsősorban a hadifoglyok felkutatásával és hazajuttatásával foglalkozik. Ők veszik fel a kapcsolatot az ellenséges fegyveresekkel, és tárgyalnak a foglyok elengedésének feltételeiről.

Ha a hozzátartozóknak nincs elég pénzük a váltságdíjra, a hiányzó összegeket a szervezet közadakozásból gyűjti össze. A Foglyok Kiszabadításának Központja, illetve annak különböző nyugalmazott főtisztekből álló Tiszti Hadteste június elején jelentette be, hogy eddig kerek 500 ukrán hadifoglyot sikerült épségben hazajuttatniuk a családjaikhoz.