Leminősítette Görögországot a Moody's

Athén, 2015. július 1.
Nyugdíjasok egy athéni bankfiókba próbálnak bejutni 2015. július 1-jén. A görög kormány elrendelte mintegy ezer bankfiók kinyitását az országban, hogy a bankkártyával jellemzően nem rendelkező nyugdíjasok legfeljebb 120 eurót felveh
Athén, 2015. július 1. Nyugdíjasok egy athéni bankfiókba próbálnak bejutni 2015. július 1-jén. A görög kormány elrendelte mintegy ezer bankfiók kinyitását az országban, hogy a bankkártyával jellemzően nem rendelkező nyugdíjasok legfeljebb 120 eurót felvehessenek a nyugdíjukból. Görögországban egyébként július 6-ig kötelezően zárva tartanak a bankok a görög adósságválság miatt. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát a Moody's Investors Service.
Vágólapra másolva!

A cég azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a hivatalos hitelezők nyújtotta további pénzügyi támogatás nélkül Görögország előbb-utóbb törlesztési csődbe kerül a magánszektorbeli hitelezőkkel szemben fennálló adósságaival.

Nyugdíjasok egy athéni bankfiókba próbálnak bejutni 2015. július 1-jén. Forrás: MTI/EPA-ANA/Oresztisz Panajotu

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy a görög államkötvény-kötelezettségek besorolását

az eddigi "Caa2"-ről egy fokozattal "Caa3"-ra rontotta,

és az új osztályzatot is további leminősítési felülvizsgálat alá vette.

A Moody's indoklása szerint még több nemzedéknyi időtávon belül is valószínűtlen, hogy akár gazdasági növekedéssel, akár költségvetési megszorításokkal kezelhető szintre lehetne csökkenteni a hazai össztermékhez mért görög államadósság-rátát a jelenlegi 177 százalékról.