Beletört Ukrajnába a grúz miniszter bicskája

Kvitasvili, Alekszandr Kvitasvili, Aleksandr Kvitashvili
Vágólapra másolva!
Félévnyi hiábavaló próbálkozás után benyújtotta lemondását az ukrán egészségügy reformálásával megbízott grúz „importminiszter", Alekszandr Kvitasvili.
Vágólapra másolva!

Kvitasvili egyike volt annak a három külföldi tárcavezetőnek, akiket Petro Porosenko államfő és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az Ukrajna előtt álló reformok felgyorsításának reményében importált a kormányba. A pénzügyi tárcát irányító, amerikai állampolgárságú Natalija Jareszko és a gazdasági minisztérium élére kinevezett litván Ajvarasz Abromavicsusz egyelőre állni látszik a sarat, ám grúz kollégájuknak elegük lett a hiábavaló szélmalomharcból.

A rendszer nem tűrte a reformokat

"Az elmúlt 25 év alatt bebetonozódott rendszer rendkívül zavaró, és továbbra is idegen testként veti ki magából a reformokat. Sajnálom, mert csak egy kis lépés hiányzik az egészségügyi rendszer megváltoztatásáról szóló törvény elfogadásához" – magyarázta távozását Alekszandr Kvitasvili. A volt miniszter nem tagadja csalódottságát. Amikor decemberben Ukrajnába érkezett, azt gondolta, hogy a kormány és a törvényhozás együtt fog működni a szükséges átalakítások érdekében – ám nem ez történt.

Alekszandr Kvitashvili összefogásra számított Forrás: Wikipedia

Púp a hátakra

Miközben a Ráda kormánypárti képviselői egyre hangosabban szapulták a tárca tétlenségét és tehetetlenségét, maguk a bíráló honatyák voltak azok, akik sorra elutasították az egészségügy reformjára vonatkozó javaslatokat. Az átalakítások szempontjából legszilárdabb falat a gyógyszerbeszerzési lobbi képezi – állítják a szakértők. Kvitasvili közbeszerzéssel kapcsolatos liberalizációs tervei úgy hiányoztak a milliárdos hasznot hozó üzlet résztvevőinek, mint púp a hátukra.

Más bukására számítottak

Az ukrán sajtó szerint a 2010-es évek elején végrehajtott grúziai egészségügyi reform hősének ukrajnai fiaskója tulajdonképpen várható volt. Bár a szakújságírók kezdetben arra fogadtak volna inkább, hogy a gazdasági miniszter fogja elsőként bedobni a törülközőt. Abromavicsusznak ugyanis – saját bevallása szerint – már az első munkanapján megrogyott a térde, amikor szembesült a ténnyel, hogy Ukrajna nem az államcsőd felé halad, hanem már nyakig benne van.