Párizsba beszökött a nyár: tombol a hőség

Párizs, kánikula
Párizs, 2015. július 1. Egy férfi hűsöl a párizsi Eiffel-toronnyal szemben lévő Trocadéro tér egyik szökőkútjában, amikor a hőmérséklet a francia fővárosban megközelíti a 39 Celsius-fokot. (MTI/AP/Thibault Camus)
Vágólapra másolva!
Negyven fok körül mozog a legmagasabb napi hőmérséklet Franciaországban, ahol a kánikula negyedik napja sújtja az ország különböző részeit, egyes helyeken időszakos áramkimaradásokat is okozva.
Vágólapra másolva!

A hőségriasztást kedd óta fokozatosan terjeszti a meteorológiai szolgálat az országban, pénteken már a megyék felét érintette Franciaország teljes keleti felén és a fővárosban, ahol a hőség légszennyezettséggel is párosul a szélmentes időben. Párizsban már szerdán megdőlt a melegrekord, akkor 39,1 fokot mértek, azóta a 37 fok körül mozog a délutáni legmagasabb hőmérséklet. A kánikula az előrejelzések szerint legalább a jövő hét közepéig eltart.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Az idei első kánikulai hétvégén indulnak az első családok nyaralni, ezért a médiahatóság kérésére a rádiók és a televíziók folyamatosan egészségügyi tanácsokkal szolgálnak a túlzsúfolt utakon autózók számára.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Franciaországban 2003 augusztusában a kánikula több mint 19 ezer idős ember halálát okozta, azóta az illetékes szervek a hőhullámok érkezése előtt elsősorban a tájékoztatással próbálják elkerülni a hasonló incidenseket. Televíziós klipekben figyelmeztetik a lakosságot, hogy sötétítsék el a lakásokat, tartózkodjanak hűtött helyeken, bevásárlóközpontokban vagy mozikban, igyanak naponta 1,5 - 2 liter vizet, hívják fel rendszeresen egyedülálló ismerőseiket.

Forrás: AFP/Loic Venance

Párizsban hatalmas feliratok figyelmeztetik a helyieket és a turistákat, hogy a lehető legtöbb vizet igyanak, könnyű ruhákat viseljenek és fedjék le a fejüket. A rendőrség pedig megértően viszonyul a szökőkutakban megmártózókhoz. Az iskolákban a tanároknak kötelezővé tették, hogy ügyeljenek arra, minden gyermek elég vizet igyon és senki ne tartózkodjon a napon.

Forrás: AFP/Miguel Medina

A magas hőmérséklet miatt több helyen is tűz ütött ki elektromos transzformátorokban, aminek következtében kedden a nyugati országrészben egymillió háztartásban volt órákon át áramszünet, szerdán Vanves régiójában 100 ezer lakásban történt hasonló incidens, csütörtökön pedig Le Havre városa borult sötétségbe. Szombattól jövő hét közepéig itthon is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.