Az Origo jelenti: Könnygázzal oszlatott a rendőrség Athénban

Görög válság tüntetés oszlatás
Athén Görögország válság Szintagma tér, a Sziriza nevű kormánypárt népszavazási domonstrációja.A rohamrendőrök megjelenését provokációnak tertő fiatal tüntetők megtámadták a rendőröket, azok pedig könygázzal válaszoltak. Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Kisebb összecsapással kezdődött a Sziriza demonstrációja a Szintagma téren. A rendőrök könnygázzal oszlattak, majd visszavonultak. A demonstráción rengeteg ember vett részt, sokat skandálták görögül, hogy nem, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tartott egy rövid beszédet, de nem mondott semmi újdonságot.
Vágólapra másolva!

Még csak gyülekezett a tömeg a Szintagma téren a Sziriza demonstrációja előtt, amikor a térnek a parlamenttel és az előtte álló színpaddal átellenes sarkában kisebb harc tört ki a tüntetők és a rendőrség között.

A rohamrendőrök megjelenését provokációnak tartó fiatal tüntetők megtámadták a rendőröket, azok pedig könnygázzal válaszoltak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Mint megtudtuk, a maszkokkal, sálakkal és motoros bukósisakokkal felszerelt fiatal tüntetők azért támadtak a rohamrendőrökre, mert meglátták őket.

A rendőrök vonultak vissza

A rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni a támadókat. A könnygáz egyébként nem az a minőség volt, mint amilyet a magyar rendőrség használt 2006-ban, a tévészékház ostrománál:

ez tíz perccel később a tér túloldalán is csípte az ember szemét.

A rendőrök nem sokáig küzdöttek a fiatalokkal Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A harcot végül a rendőrök adták fel, visszavonultak néhány saroknyira, a térbe torkolló utcába, ellenfél híján pedig a tüntetők lecsillapodtak.

Rengetegen voltak

A demonstráción nem láttunk más hasonló összecsapást, bár mivel hatalmas tömeg gyűlt össze, ettől még előfordulhatott. A Szintagma majdnem akkora, mint a Kossuth tér, és dugig megtelt. Sőt nemcsak a tér, hanem a környező utcák is, jó mélyen.

Szinte meg sem lehetett mozdulni a téren, olyan sokan gyűltek össze Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Gombostűt ugyan le lehetett ejteni, de ha megtettük volna, földet biztosan nem ér. Nem szeretnénk tippekbe bocsátkozni egy idegen város idegen terével kapcsolatban, de

a 100 ezer ember biztosan megvolt,

talán a negyedmillió sem kizárt.

Fesztiválhangulat

Egy dolog viszont biztos: a Guns ’n Rosesnak fennállása alatt nem volt annyi előzenekara, mint Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek ezen az egy estén.

A hangulatra nem lehetett panasz, mondhatni, fesztiválhangulat volt a téren Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A rendezvény fél nyolckor kezdődött, az elején volt néhány politikai felszólalás, aztán elkezdődtek a koncertek, egyik előadó váltotta a másikat, majdnem háromnegyed tízig, amikor Ciprasz színpadra lépett. Talán tíz percet, ha beszélt, aztán folytatódtak a koncertek.

Görögül jól lehet skandálni, hogy nem

A másik, ami biztos: görögül a "nem" szót kiválóan lehet skandálni. Görögül a "nem" oxi (ejtsd: ohi, skandálva: ooohi-ooohi-ooohi-ooohi).

Ciprasz: A görögöknek "büszke nemet" kell mondaniuk az ultimátumokra és azoknak, akik "terrorizálják" őket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Szintagmán összegyűlt tömeg pedig skandálta, rendületlenül. Ciprasz rövid beszédében egyébként semmi újdonságot nem mondott,

szerinte aki nemmel szavaz, az arra voksol, hogy Görögország Európa része maradjon, de méltósággal.

Az ultimátumokra viszont büszkén nemet kell mondani.

Ellenzéki médiafölény

Még a koncertek előtt megkérdeztünk néhány demonstrálót, mire számítanak. Azt tippelték, a miniszterelnök nem fog újat mondani (ez így is lett).

A kormányzó párt hívei mindenesetre eltökéltek, Ciprasz döntéseiben pedig maximálisan bíznak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szerintük az egész rendezvényre azért van szükség, hogy a Sziriza üzenete eljusson az emberekhez.

A média ugyanis az ellenzék kezében van,

azért akarnak olyan sokan igennel szavazni vasárnap, mert csak az ellenzéki propagandát látják a TV-ben.

A helyszínen azonban azt tapasztalni, hogy az óriásplakátok piacára nem tudott betörni az ellenzék Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ehhez hozzá kell tenni, hogy legalábbis Athénban az utcai plakátokat viszont a Sziriza kampánya uralja, igenre buzdító plakátot alig lehet látni.