A bevándorlók miatt megbénult a Csalagút

HORIZONTAL IMMIGRATION MIGRATION AND IMMIGRATION IMMIGRANT REFUGEE ILLEGAL IMMIGRANT MOTORWAY LORRY TRANSPORT Migrants climb in the back of a lorry on the A16 highway leading to the Eurotunnel on June 23, 2015 in Calais, northern France. Some of the thous
A kamionok rakterében akarnak átjutni
Vágólapra másolva!
Péntek éjjel ismét le kellett állítani a La Manche csatorna alatti alagút vonatforgalmát, miután százötven, Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorló megpróbált feljutni a kamionokat szállító szerelvényekre - közölte az észak-franciaországi Pas-de-Calais megye szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő szerint éjjel fél tizenegy körül "mintegy 150 migráns mászott át a kerítéseken, bejutva azokra a rakodóperonokra, ahonnan az autókat szállító speciális szerelvényeket indítják". Az eset ismét jelentős torlódást okozott a Csatorna-alagút kamionforgalmában, amelyet csak több mint két óra elteltével sikerült újraindítani, miután a rendőrség átvizsgálta a térségben várakozó összes vagont. A környéken azonban továbbra is nagy számban várakoznak az Európába csempészett, többnyire afrikai fiatalok.

A kamionok rakterében akarnak átjutni Forrás: AFP/Philippe Huguen

Hiába az őrzés

Az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság képviselője szerint az illegális bevándorlók behatolásai mindennapossá váltak, annak ellenére, hogy a társaság jelentősen megerősítette a létesítmény őrzését.

Humanitárius válság van

Négy nemzetközi segélyszervezet a héten indított "sürgősségi humanitárius akciót" a La Manche csatorna partján fekvő Calais-ban, ahol a közleményük szerint "óriási humanitárius válság" fenyeget mintegy háromezer, illegális szeméttelepen élő bevándorlót.

Közösen próbálnak fellépni

A francia és a brit belügyminiszter csütörtökön állapodott meg abban, hogy jobban összehangolják az embercsempész-hálózatokkal szembeni küzdelmet, és közös erőfeszítéssel igyekeznek eltántorítani az Afrikából és Közel-Keletről érkező illegális bevándorlókat attól, hogy teherautókban elbújva próbáljanak átjutni a La Manche csatornán keresztül Nagy-Britanniába.