Fegyverropogásra ébredt Ausztrália

Australia's Prime Minister Tony Abbott (front L) is greeted by US Vice Admiral Robert L Thomas (3rd R), US Ambassador to Australia John Berry (2nd R) and Australian Major General Stuart Smith (R) as he arrives on board the USS Blue Ridge in Sydney Harbour
Tony Abbott ausztrál kormányfő testközelből nézte a műveleteket
Vágólapra másolva!
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött vasárnap az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Új-Zéland részvételével Ausztráliában.
Vágólapra másolva!

Összesen harmincezer katona vesz részt az Ausztrália északi és keleti részén, szárazföldön és tengeren egyaránt zajló hadgyakorlaton, amely július 21-ig tart. A haditengerészeti és szárazföldi egységeket, illetve a légierő gépeit is bevetik a Talizmánkard fedőnevű manőverekben. Ausztrália és az Egyesült Államok 2005 óta kétévenként tart ilyen hadgyakorlatot. Most első ízben csatlakozott hozzájuk Japán és Új-Zéland, az előbbi ötven, az utóbbi ötszáz katonával.

Tony Abbott ausztrál kormányfő testközelből nézte a műveleteket Forrás: AFP/Pool/Tim Hunter

Japán Kína miatt aggódik

Megfigyelők Japán részvételét azzal magyarázzák, hogy aggodalommal tekint Kína növekvő térségbeli befolyására, és a két ország között vita van a Kelet-kínai-tengeren fekvő Szenkaku- (kínai nevén Tiaojü-) szigetek hovatartozása miatt. A múlt héten Japán első ízben hadgyakorlatozott közösen a Fülöp-szigetekkel, amely ugyancsak területi vitában áll Kínával.