Svájci pénzekre számítanak a görögök

Vágólapra másolva!
A görög kormány megállapodást akar kötni Svájccal annak érdekében, hogy hozzájusson a svájci bankszámlákon illegálisan elhelyezett görög pénzek egy részéhez - közölte a Neue Zürcher Zeitung.
Vágólapra másolva!

A görög javaslat értelmében amnesztiát kapnak a tőkéjüket illegálisan Svájcba menekítő görög állampolgárok, de cserébe a be nem vallott és elrejtett jövedelmük 21 százalékát be kell fizetniük az államkincstárba. Különböző becslések keringenek a Svájcban elrejtett görög tőke nagyságáról, 2 milliárdtól 200 milliárd euróig terjedő összegről beszélnek. A svájci pénzügyminisztérium szóvivője csak annyit erősített meg, hogy a görög kormány új javaslatot tett, de annak részleteiről nem közölt semmit.

A túlélés a tét

A Radikális Baloldal Koalíciója, a Sziriza által vezetett görög kormány, amelynek túlélése jelentős mértékben függ a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról szóló vasárnapi népszavazástól, azt ígérte, hogy fellép az adócsalások ellen.

Rátalálnak az adócsalókra

A hosszú ideig a banktitok megtartásáról híres Svájc szomszédjainak nyomására elkezdte ennek a rendszernek a megváltoztatását, amivel megkönnyíti az adócsalók elleni fellépést. Három év múlva, 2018-ban lép életbe az Európai Unió összes tagállamára vonatkozó megállapodás a pénzügyi információk cseréjéről.