A menekültüggyel kapcsolatban szólaltak fel magyar EP-képviselők

HORIZONTAL IMMIGRATION MIGRATION AND IMMIGRATION IMMIGRANT REFUGEE ILLEGAL IMMIGRANT MOTORWAY LORRY TRANSPORT Migrants climb in the back of a lorry on the A16 highway leading to the Eurotunnel on June 23, 2015 in Calais, northern France. Some of the thous
A kamionok rakterében akarnak átjutni
Vágólapra másolva!
Menekültügyi témában szólalt fel hétfő este az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Deli Andor fideszes és Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.
Vágólapra másolva!

Deli Andor arra hívta a fel a figyelmet, hogy a franciaországi Calais-ban illegális migránsok zaklatják a kamionosokat. Úgy próbálnak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britanniába, hogy akár erőszakkal is igyekeznek feljutni a Calais-ban várakozó teherautókra,

veszélyeztetik a sofőrök testi épségét, kárt okoznak a rakományban, és sok esetben önmagukat is veszélybe sodorják.

A kamionok rakterében akarnak átjutni Forrás: AFP/Philippe Huguen

"Szükségesnek tartom, hogy az Európai Bizottság (...) sürgősen cselekedjen ebben a kérdésben" - mondta a magyar néppárti EP-képviselő.

Emlékeztetett, hogy a múlt héten húsznál több néppárti képviselőtársával együtt sürgős választ igénylő kérdést intézett a javaslattevő-végrehajtó uniós intézményhez, és felháborítónak nevezte, hogy az ügy mégsem került fel a mostani plenáris ülés napirendjére.

Mire megy a pénz?

Szanyi Tibor arról beszélt, hogy az unió több mint 8 millió euró menekültügyi célú pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországnak, az európai szolidaritás jegyében.

Ehhez képest - mondta az MSZP-s EP-képviselő - a magyar kormány migrációellenes óriásplakát-kampányt indított, kerítés építését vette tervbe a magyar-szerb határ mentén, valamint "megfélemlítő jellegű rendőrségi akciót hajtott végre" a túlzsúfolt debreceni menekültbefogadó állomásnál.

A Heti Betevő önkéntes szervezet ételosztása bevándorlóknak a kelenföldi pályaudvaron Fotó: Polyak Attila - Origo

Szanyi - arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a menekülttáborok fejlesztését ellenző nyilatkozatot tett - feltette a kérdést, hogy mire költik a szóban forgó uniós támogatást. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy az Európai Bizottság szintén fel kívánja-e tenni ezt a kérdést.