A szexszimbólum, akit utálnak az EU-ban

Varoufakis, Varufakisz
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis leaves after a press conference in Athens on July 5, 2015, after early results showed those who rejected further austerity measures in a Greek crucial bailout referendum were poised to win. Over 61 percent of Greek voters on July 5 rejected fresh austerity demands by the country's EU-IMF creditors in a historic referendum, official results from 50 percent of polling stations showed. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Rajongóinak bőrszerkós szexisten, a tudományos életben elismert közgazdász, az Eurócsoportban amatőr hazárdjátékos - Jánisz Varufákiszról nem túlzás azt állítani, hogy megosztó személyiség. Hétfői lemondása mindenkit váratlanul ért, de nem kizárt, hogy ez is csak egy ügyesen kalkulált lépés volt játékelméletében. De hogyan is lett egy őrült motorosból a hitelezők leggyűlöltebb ellensége? Portré a görög nők bálványáról.
Vágólapra másolva!

El tudják képzelni, amint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szürke pólóban kiáll a sajtó elé, ír még gyorsan valamit a Twitterre, majd egy 1300 köbcentis Yamaha motoron a Parlamentbe száguld? Nos, ha a magyaroknak nem is, a görögöknek fél évük volt megbarátkozni a látvánnyal, méghozzá Jánisz Varufákisz személyében.

Jánisz Varufákisz a sajtótájékoztatóját is pólóban tartotta Forrás: AFP/Aris Messinis

Tény, hogy az 54 éves politikus mindent megtesz azért, hogy felfigyeljenek rá. Két héttel ezelőtt a brüsszeli uniós csúcson csak egy percre suhant át a sajtóteremben, ennyi azonban elég is volt ahhoz, hogy riporterek csapatokban rohanjanak utána. Bezzeg amikor Nigel Farage, a brit UKIP vezetője sétált a tudósítók között, már senki nem volt ennyire lelkes.

Szexi, és tudja is

Persze ki ne figyelne fel egy kopasz, izmos pénzügyminiszterre, aki nem hajlandó az ingét a nadrágjába tűrni, a nyakkendőt pedig elvből elutasítja? Ha ehhez még hozzávesszük, hogy

a görög Parlamentbe gyakran bőrdzsekiben, motoron érkezik,

nincs azon mit csodálkozni, hogy sokan a szexistent látják benne.

A volt pénzügyminiszter még a görögöket keményen kritizáló német médiát sem hagyta hidegen. A ZDF műsorvezetője arról áradozott, hogy Varufákisz akár a Die Hard következő részében is szerepelhetne, a konzervatív Die Welt pedig szalagcímben kérdezte meg az olvasóitól: mi teszi Varufákiszt szexikonná? Görögországban még egy

új szó is született, a „varufitsz”, azokra a nőkre használják, akik odavannak a most lemondott pénzügyminiszterért.

A görög nyelvben külön szó született Varufákisz rajongóira Forrás: MTI/AP/Daniel Ochoa De Olza

Jánnisz, az esztétikai probléma

Varufákisz már egészen kiskorában sem volt hajlandó megfelelni az elvárásoknak. Általános iskolában döntötte el például, hogy keresztnevét, a Jánniszt csak egy „n”-el fogja írni.

A tanárom ezért rossz jegyet adott, ami annyira feldühített, hogy azóta így írom a nevem” - mesélte később.

Az 1961. március 24-én, Athénban született pénzügyminiszternek volt kitől örökölnie a lázadó hajlamot. Édesapja, a most 89 éves Jeorjiosz Varufákisz a polgárháborúban a kommunisták oldalán harcolt, amiért munkatáborba száműzték. Később a legnagyobb görög acélgyártó vállalat, a Halivurgiki elnöke lett.

Magát marxistának vallja, de jómódú családban nőtt fel. Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A lázadó magántanuló

A tinédzser Jánisz a családi vagyonnak köszönhetően előbb egy magániskolába járt, majd Nagy-Britanniában, az essexi egyetem matematikai statisztika szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait.

Doktoriját már a Birminghami Egyetemen, az amerikai és brit ipari sztrájkok adatainak elemzéséből írta.

Később tanított is Nagy-Britanniában, de Margaret Thatcher 1987-es, harmadik győzelme már túl sok volt neki, és - saját szavaival élve - „elkezdte megszervezni menekülését” az országból.

Ausztráliából tért vissza Görögországba Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Ausztráliába ment, ahol a Sydney-i Egyetemen tanított, majd 2000-ben a mostani görög jegybankelnök meghívására visszatért Athénba, de később a texasi Austin egyetem professzora is volt. Varufákisz már pénzügyminisztersége előtt is nemzetközileg elismert közgazdász volt, szakterülete a játékelmélet, több könyv és tanulmány szerzője.

A torinói egyetemen idén kapott díszdoktori címet

a 2008-as pénzügyi válság megértését segítő munkájáért.

Az a bizonyos M betű

Magát marxistának tartja, 2013 májusában, a baloldali radikálisok éves találkozóján Zágrábban azt mondta:

Varufákisz munkába is legszívesebben motorral jár Forrás: MTI/AP/Daniel Ochoa De Olza

"Igazság szerint Karl Marx formálta a világlátásomat, a gyerekkoromtól a mai napig. Erről nem beszélek önként manapság túl sokat, mert már az M-szó puszta említése után megkér a közönség, hogy hagyjam abba."

Egyszerű emberek

Szakmai munkássága mellett magánélete is izgalmasan alakult. Első felesége 2005-ben költözött vissza kislányukkal Ausztráliába, ami Varufákiszt hatalmas sokként érte. Nem sokkal később ismerkedett meg jelenlegi feleségével, Danaé Sztratu képzőművésszel, aki szintén jómódú görög családba született: édesapja ruházati nagyiparos, édesanyja pedig galériatulajdonos.

A szőke képzőművészről egy ideje elterjedt a pletyka, hogy ő ihlette a brit Pulp zenekar egyik legnagyobb slágerét, a Common People című számot.

A dalban az énekes összejön egy fiatal lánnyal, aki a sheffieldi St. Martin’s College iskolában tanul szobrászatot, és szeretne úgy élni, mint a hétköznapi emberek, de közben fogalma sincs a való világról. Sztratu 1983 és 1988 között egyetlen görögként tanult szobrászatot az említett intézményben, és családjának is van mit a tejbe aprítania.

A pletyka szerint Danaé Sztratu ihlette a Pulp leghíresebb számát Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Amikor a pénzügyminisztert megkérdezték a pletykáról, úriemberhez méltóan csak annyit mondott:

Kilátás az Akropoliszra

Persze rajongói mellett Varufákisznak kritikusai is szép számmal akadnak. Rengetegen támadják például fényűző életvitele miatt, a Paris Match magazinban megjelent fotóriport pedig csak olaj volt a tűzre. A magazinban leközölt fotókon Jánisz és felesége az Akropoliszra néző teraszukon pózol, a pénzügyminiszter pedig még zongorázik is. Sokan támadták, amiért ilyen körülmények között él, miközben a görögök nagy része az esti vacsorát alig tudja megvenni.

Varufákisz mindenesetre ezt nem egészen így látja.

egész egyszerűen azért, mert egyik politikai találkozóról a másikra repülök” - mondta nemrég egy interjúban, ahol azt is elárulta, hogy mióta bevezették a 60 eurós készpénzfelvételi limitet, nem használt bankautomatát.

Felesége védte meg attól, hogy megverjék egy étteremben Forrás: AFP/Andreas Solaro

A pénzügyminiszter feleségével volt akkor is, amikor áprilisban álarcosok támadtak rájuk egy athéni étteremben. A támadók üvegtárgyakat hajigáltak feléjük, és azt követelték, hogy távozzanak. A csoport két tagja azután meg akarta verni, de a felesége úgy átölelte, hogy csak a nőt tudták volna megütni, így lemondtak tervükről.

Varufákisz végül beszélgetésbe elegyedett a csoporttal, és negyed óra alatt sikerült lecsillapítania a kedélyeket.

Az amatőr hazárdjátékos

Nem kell ahhoz azonban radikálisnak lenni, hogy valaki ne szeresse Varufákiszt. Nem titok, hogy az Eurócsoport pénzügyminiszterei sincsenek oda érte. Azt ugyan cáfolták, hogy az egyik tárgyaláson tettlegességig fajult volna a vitája a holland pénzügyminiszterrel, de

kollégái nagyon kellemetlen tárgyalópartnernek tartják.

Sokan egyenesen őt hibáztatják, mert a görög kormánynak nem sikerült megállapodnia a hitelezőkkel.

Kollégái kifejezetten kellemetlen tárgyalópartnernek tartják Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Tény, hogy Varufákisz mindvégig ragaszkodott elveihez, és azt akarta, hogy az Európai Unió vezetői ismerjék el, szükség van a görög adósság elengedésére. Hogy ezt éles viták között tette a tárgyalásokon, az főleg személyiségének köszönhető. Véleményét sosem rejtette véka alá, a hitelezőket a vasárnapi népszavazás előtt terroristának nevezte, egy sajtótájékoztatón pedig

"rothadt alapokra épített bizottságnak" nevezte Görögország főbb hitelezőit.

Cserébe őt időrablónak, amatőrnek és hazárdjátékosnak hívják az EU-ban.

Büszke rá, hogy megvetik

A brüsszeli tárgyalásokat közelről figyelők szerint, ha a többi pénzügyminiszter konkrét számokat kért tőle, általában így reagált: "Ne legyünk már ennyire technikaiak!" Ezzel állítólag az őrületbe kergette kollégáit, különösen Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert.

Jánisz Varufákisz büszke rá, hogy megvetik. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szerencsejátékos-mentalitásra utalt váratlan lemondása is. Bár a vasárnapi népszavazáson a nemek győztek, hétfőn mégis bejelentette, hogy visszavonul. Nem ő lett volna azonban, ha még egy utolsót nem szúr oda az Eurócsoportnak:

- írta a blogján a politikus, akit minden bizonnyal tárt karokkal vár vissza majd valamelyik neves egyetem. Hacsak nem talál magának újabb politikai szerepet.