Liberális panasz a magyar határzár miatt

határzár, Bulgária
Bulgarian military personal stand next to a barbed wire wall on the Bulgarian border with Turkey, near the village of Golyam Dervent on July 17, 2014. Overwhelmed by an influx of mostly Syrian immigrants, Bulgaria has taken steps to secure its EU border -- including building a barbed-wire fence -- but now faces criticism from rights groups. The 30-kilometre (19-mile) fence, standing three metres (10 feet) high and fortified with razor wire coils, was completed this week. Covering the least visible section of Bulgaria's 275-kilometre (170-mile) border with Turkey, it aims to stem a flow of refugees that saw more than 11,000 people enter the country illegally last year -- 10 times the annual figure before the Syrian conflict. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottsághoz fordulnak az uniós liberális képviselők a magyar-szerb határon építendő kerítés és a Magyarországon elfogadott új menedékjogi szabályok miatt. 
Vágólapra másolva!

Sophie In 't Veld holland politikus szerint ez újabb "

sajnálatos és idegenellenes intézkedés" a magyar kormány részéről,

amely szembemegy az unió értékeivel és politikáival.

"Világos választ akarok a bizottságtól. Megvárják, míg megépül a kerítés, vagy még az előtt beavatkoznak?" - fogalmazott a politikus, aki szerint a görög, spanyol és bolgár határon álló kerítések is azt bizonyítják, hogy az "Európa-erőd" nem jelent megoldást.

"A történelem megmutatta, hogy a falak soha semmi jót nem hoztak, és nem állják útját az embereknek"

- idézi a frakció közleménye a politikust, aki arra is választ vár, hogy mit tesz majd a bizottság, ha Magyarország elutasítja a menedékkérőket, s megtagadja tőlük a jogot, hogy humanitárius segítséget és menedéket kérjenek.

Határzár Bulgáriában Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A svéd Cecilia Wikström, a frakció migrációs kérdésekért felelős szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy miközben minden korábbinál többen menekülnek a világban, Magyarország "falakat emelve elszigetelje magát".

"Magyarországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, például a genfi egyezményt.

Kötelességünk és nem választás kérdése, hogy szolidárisak legyünk, és jogilag korrekt eljárásban részesítsük a menedékkérőket" - foglalt állást Wikström.

Wikström szerint

a magyar miniszterelnök "mini-Oroszországgá" alakítja hazáját.


"Az EU-nak azonnal cselekednie kell, nyomást kell gyakorolni a magyarországi rezsimre, mielőtt túl késő lesz" - zárja mondandóját a svéd EP-képviselő.