Merkel szerint sem volt jó ötlet a kerítés

angela merkel troll beszed
Germany's Chancellor Angela Merkel addresses a press conference at Elmau Castle near Garmisch-Partenkirchen, southern Germany, on June 8, 2015 at the end of a G7 summit. Germany hosts a G7 summit at the Elmau Castle on June 7 and June 8, 2015. AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió segíteni fogja a nyugat-balkáni országokat és Magyarországot, hogy megoldást találjanak az illegális bevándorlás áradatára - közölte szerdán Belgrádban Angela Merkel német kancellár.
Vágólapra másolva!

"Korábban Olaszország és Görögország volt a bevándorlók első számú célpontja, de júniusban és júliusban a helyzet sokat változott, a migránsok egyre inkább megpróbálnak a Nyugat-Balkán országain keresztül átjutni,

így ezután segíteni fogjuk ezeket az országokat"

- mondta Merkel, miután Aleksandar Vucic szerb kormányfővel tárgyalt.

Forrás: AFP/Robert Michael

Hangsúlyozta, hogy a migránsok miatt Szerbia nagy kihívásokkal küzd, hiszen tranzitországgá vált a Szíriából Görögországon át az Európai Unióba igyekvő menekültek számára. Hozzátette, Szerbiába naponta több mint ezer migráns érkezik, ami nagyon soknak számít.

Segíteni kell Magyarországnak

Angela Merkel közölte, hogy az EU-n belül is tárgyalnak a migrációs kérdésekről, és senkit nem fognak magára hagyni ezzel a problémával. A német kancellár szerint

az Európai Unió migrációs politikája már nem működik,

túl sok terhet ró Szerbiára és Magyarországra. Hozzáfűzte, hogy Magyarországra idén már több mint 60 ezer menedékkérő érkezett, ezért segíteni kell az országnak.

A kerítés nem megoldás

Merkel és Vucic szerint ugyanakkor

a falak építése nem jelent megoldást.

Aleksandar Vucic megismételte korábbi kijelentését, miszerint ezt a problémát Szerbia egyedül nem tudja megoldani, ezért jó együttműködést épített ki a német, az osztrák és a magyar rendőrséggel. Kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia nem fog falakat emelni a határain, mert nem azok jelentik a megoldást.

Aleksandar Vucic megpróbálta lebeszélni Orbán Viktort a határzárról Fotó: Bielik István - Origo

Elmondta továbbá, hogy megpróbálta lebeszélni Orbán Viktor miniszterelnököt arról, hogy kerítést emeljen a magyar-szerb határon, de nem járt sikerrel. Hozzátette: reméli, hogy más országok vezetői is beszélnek a magyar kormányfővel erről a kérdésről.