Napokon belül levonhatják a konföderációs zászlót Dél-Karolinában

Nikki Haley konföderációs zászló
COLUMBIA, SC - JUNE 22: The Confederate flag flies on the Capitol grounds after South Carolina Gov. Nikki Haley announced that she will call for the Confederate flag to be removed on June 22, 2015 in Columbia, South Carolina. Debate over the flag flying at the Capitol was again ignited off after nine people were shot and killed during a prayer meeting at the Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston, South Carolina. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tizenhárom órás vita után megszavazta Dél-Karolina állam Kongresszusa azt a törvényt, amely előírja törvényhozás épülete előtt lobogó konföderációs zászló eltávolítását.
Vágólapra másolva!

A Kongresszus kétharmados többséggel fogadta el a jogszabályt, amelyet korábban már a Szenátus is elfogadott, Nikki Haley kormányzó pedig azt ígérte, hogy aláírja a dokumentumot.

A zászlót, amely a hatvanas évek eleje óta lobogott a törvényhozás épülete előtt, napokon belül eltávolíthatják – jelentette az ABC News.

Öt évtized után levonhatják a konföderációs zászlót Forrás: AFP/Joe Raedle

Rossz emlékek

A konföderációs zászló körüli vita a június 17-ei gyilkosság után erősödött fel, amikor egy rasszista fehér fiatalember agyonlőtt kilenc afroamerikait egy charlestoni templomban.

A konföderációs zászlót a rabszolgatartó déli államok használtak az amerikai polgárháborúban (1861-1865). Sokan ma már nem a gyűlölet és a rasszizmus jelképét látják benne, hanem azokra az őseikre emlékeznek a felhúzásával, akik elestek a harcokban

Másokat viszont fájóan emlékeztetett a rabszolgatartó múltra.