Újabb terrortámadásra számít a brit külügy

Szúsza, 2015. június 27. 
Egy nő térdepel a homokban az áldozatok emlékére elhelyezett virágcsokrok előtt, a merénylet helyszínén, a tunéziai Szúszában 2015. június 27-én. Előző nap egy fegyveres Kalasnyikov gépkarabéllyal tüzet nyitott a tengerparti stra
Szúsza, 2015. június 27. Egy nő térdepel a homokban az áldozatok emlékére elhelyezett virágcsokrok előtt, a merénylet helyszínén, a tunéziai Szúszában 2015. június 27-én. Előző nap egy fegyveres Kalasnyikov gépkarabéllyal tüzet nyitott a tengerparti strandon pihenő turistákra, majd a parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhaba szállodába, ahol folytatta a vérengzést. Az öldöklést az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára. A támadásnak a legfrissebb adatok szerint 40 halálos áldozata van. (MTI/AP/Darko Vojinovic)
Vágólapra másolva!
A brit külügyi tárca szerint további terrortámadásokra lehet számítani Tunéziában, ezért az ország elhagyására kérték polgáraikat. A felhívás szerint a legindokoltabb eseteket kivéve britek ne utazzanak az észak-afrikai országba.
Vágólapra másolva!

A brit külügyminisztérium közölte azt is, hogy szoros kapcsolatban áll az utazásszervező cégekkel a már Tunéziában tartózkodó britek hazatérésének biztosítására. A Tunéziában nemrégiben elkövetett merénylet 38 áldozata közül 30 brit állampolgár volt.

Szúsza, a merénylet helyszíne Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

A magyar külügy is figyel

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte: folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal, valamint az európai uniós tagországok tuniszi képviseleteivel. A tárca emlékeztet rá, hogy az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtatott Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi. Arra kérnek minden magyar állampolgárt,

mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár.

Tunézia megvédi magát

Tunézia nem sokkal korábban bejelentette, hogy falat emel líbiai határán, hogy megvédje magát a szélsőségesektől. Az észak-afrikai ország miniszterelnöke közölte a döntést, alig két héttel a 38 halálos áldozatot követelő szúszai merénylet után.

A tunéziai kormány a napokban más terrorellenes intézkedést is hozott: szombaton 30 napos rendkívüli állapotot hirdetett ki, továbbá tervbe vette mintegy 80 olyan mecset bezárását, amelyek nem állami ellenőrzés alatt állnak.