Zendülésre szólít a szélsőjobb

Munkács, tűz, füst
Vágólapra másolva!
A Munkács környéki hegyekben folytatódik a városban szombat délután kezdődött tűzharc a rendőri erők és a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet fegyveresei között. Az összecsapásnak eddig legalább két halottja és kilenc sebesültje van. 
Vágólapra másolva!

A Karpatnews.in.ua híroldal meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta: a Jobboldali Szektor (PSZ) fegyveresei szombat este is folytatják a harcot a rendőrökkel. A kárpátaljai rendőrségnek állítólag nincs elég embere a teljes körbekerítésükhöz, ezért Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megyékből vezényelnek biztonsági erőket Munkácsra. Az orgánum szerint a PSZ is erősítést küld a helyszínre. Helyszíni beszámolók szerint

Munkács körül megerősített ellenőrző pontokat állítottak fel az utakon, a város melletti erdő szélén több mentőautó várakozik, és egy páncélozott csapatszállító jármű tart Ungvárról Munkácsra.

Összecsaptak a volt Piros Sárkánynál

A szélsőjobboldali csoport korábban közölte, hogy az ország egész területén harckészültségbe helyezte csapatait, és kész szembeszállni a rendőrökkel. A Jobboldali Szektor azután adta ki közleményét, hogy a kárpátaljai Munkácson lövöldözés robbant ki a szélsőjobbos fegyveresek és Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő emberei között.

A tűzharc a parlamenti képviselő érdekeltségébe tartozó, Lermontov utcai Anterasz – korábbi nevén Piros Sárkány klub – területén zajlott, írja a Kárpáthír. A Jobboldali Szektor megpróbálta megszállni a területet, de a parlamenti képviselő emberei ellenálltak. A lövöldözés az egyik videón is hallatszik:

Támadás vagy csapda

A fegyveresek állítólag napok óta készültek a támadásra, és az akcióban a szervezet nyugat-ukrajnai szárnya vett részt.

Mihajlo Lanyo a 112 TV csatornának a történtek után azt mesélte, hogy normális hangvételű beszélgetés zajlott közte és az egység parancsnoka között az irodájában, amikor hirtelen lövéseket hallott.

A parancsnok annyit mondott, hogy a kint várakozó emberei "egy kicsit őrültek".

A Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet egyik fegyverese Munkácson Forrás: MTI/AP

Lanyo állítja, hogy az ő emberei nem provokálták a jobbosokat, azok mégis golyót eresztettek egyikükbe. A holttestet betették az autó csomagtartójába, és elhajtottak. A Kijevben a Jobboldali Szektor mellett tüntetők ezzel szemben úgy vélik: Lanyo emberei szándékosan csapdába csalták a fegyvereseket.

Tűzpárbaj az autópályán

A Jobboldali Szektor emberei elmenekültek, üldözésükre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A lövöldözés Cservona hora közelében, a Kijev-Csap autópályán folytatódott, írja a Kárpátalja.ma. Az utat egy időre lezárták.

A közelben elhaladó autósok mobiltelefonnal készítettek felvételeket.

2-4 halálos áldozat

A rendőrség szerint a lövöldözésnek 9 sebesültje van, köztük a rendőrségi különleges alakulat tagjai is. A Jobboldali Szektor szerint közülük ketten meghaltak, ketten pedig megsebesültek. Sem a sérülteket, sem a holtakat nem akarják átadni a hatóságoknak.

A rendőrség lezárta a Kijev-Csap autópályát Forrás: AFP/Alexander Zobin

Az Unian hírügynökség Miroszlav Havriskóra, a munkácsi járási központi kórház helyettes főorvosára hivatkozva kora este azt jelentette, hogy a munkácsi lövöldözésben kilencen sebesültek meg, köztük három járókelő.

Megjelentek olyan hírek is, hogy három, sőt négy halálos áldozata van a munkácsi lövöldözésnek.

Követeléseik is vannak

A Jobboldali Szektor azt követeli, hogy tartóztassák le Mihajlo Lanyo parlamenti képviselőt – ő az, akinek a birtokát megtámadták. Azt is követelik, hogy tartóztassák le az összes rendőrt, aki részt vett a szombati akcióban, és a parancsnokaikat is.

A szélsőjobbosok

arra kérték a hadsereget, álljanak át,

írja a Kárpáthír. Akinek van fegyvere, csatlakozzon hozzájuk – kérte a Jobboldali Szektor.

A szombati harcok alatt a kijevi miniszterelnőki hivatal előtt nézett farkasszemet a Jobb Szektor a Nemzeti Gárda katonáival Forrás: AFP/Genya Savilov

Nagy hajsza indult

Petro Porosenko köztársasági elnök parancsba adta, hogy fogják el, és fegyverezzék le a bűnözőket. „Az államnak határozottan fel kell lépnie a banditizmus ellen, bárhol is történjen” – olvasható az elnök közleményében.

Rendőrök mennek el egy a Jobboldali Szektorral vívott tűzharcban megsérült autó mellett Munkácson Forrás: AFP/Alexander Zobin

A rendőrség lezárta a Csap-Kijev autóutat, és nagy erőkkel terrorellenes műveletbe kezdett. Elképzelhető, hogy a Jobboldali Szektor néhány tagja bemenekült a Munkácshoz közeli erdőbe, de a házak között is rejtőzködnek. Valószínűleg mindannyian fel vannak fegyverezve. Ezért körgyűrűt hoznak létre a rendőrök.

Ungváron, a szlovák határátkelőhelynél megszigorították az ellenőrzést. Azt kérik, forduljon vissza, akinek nem sürgős az utazás.

A határhoz közel van a Jobboldali Szektor helyi bázisa.

Arszen Avakov belügyminiszter utasítására a rendőrség és az SZBU után a Nemzeti Gárda is bekapcsolódott az üldözésbe.

A szélsőjobboldali csoport azzal fenyegetőzik, hogy „visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el Ukrajnában”, ha folytatódik ellenük a hajsza.

Oszlophoz kötözve

A szélsőjobboldali csoport tavaly forródrótot hozott létre: ezen a bukott ukrán hatalom híveiről lehetett bejelentést tenni. Ungváron őrizetbe vette, kihallgatta, majd tisztségéről lemondatta, és Kárpátaljáról kiutasította a csapi vámhivatal parancsnokát. Előzőleg a hivatalnokot ragasztószalaggal egy oszlophoz kötözték a megyei kormányzósági épület előtt.

A hatalomváltás után másutt is szerveztek megtorló akciókat a nyugati országrészben Viktor Janukovics elnök valós és vélt hívei ellen, a helyi államigazgatás és önkormányzati testületek képviselői és hivatalnokai ellen. A kelet-ukrajnai harcokban is részt vettek, és több esetben keveredtek konfliktusba a rendőrökkel.

Nem tagozódtak be a hadseregbe

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. A szerveződéshez számos, valódi háborús tapasztalatokkal rendelkező veterán csatlakozott.

A Jobboldali Szektor emberei Kijevben július 11-én Forrás: AFP/Genya Savilov

A szervezet tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek a szakadárokkal vívott összecsapásokban.

A PSZ tagjai Kijev ez irányú törekvései ellenére nem tagozódtak be teljes mértékben a hadseregbe, nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.