Elmenekültek Munkácsról a Jobb Szektor fegyveresei

Ungvár, 2015. július 12.
Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában 2015. július 12-én, egy nappal azután, hogy tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet feg
Ungvár, 2015. július 12. Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában 2015. július 12-én, egy nappal azután, hogy tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben, amely másfél óra után az autóúton folytatódott, a PSZ sajtószolgálata szerint a szervezet két tagja életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
Több mint százan keresik a hegyekbe menekült fegyvereseket Kárpátalján, egy nappal a Jobb Szektor munkácsi tűzharca után. A környéken még egy falut is kiürítettek, Munkácson viszont teljes a nyugalom. A háttérben csempészetet és politikai szembenállást sejtenek. 
Vágólapra másolva!

Nyugalom van Munkácson egy nappal a Jobb Szektor támadása után. A várostól északra fekvő hegyekben az ukrán biztonsági erők tovább keresik a fegyvereseket. Hivatalosan ugyan még nem erősítették meg, de több hírforrás szerint is kimenekítik a helyieket a közelben fekvő Lóka településről.

Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Forrás: MTI/Nemes János

A biztonsági intézkedésekre azért van szükség, mert a szombaton Munkácson tűzharcot vívó szélsőjobboldaliak kijelentették, hogy

nem adják meg magukat.

A szektorosokkal Kárpátalja legbefolyásosabb politikai tényezőjeként ismert Viktor Baloga tárgyalt.

A vezetőjükre hallgatnak

A fegyveresek először még azt a feltételt szabták, hogy a hatóságok azonnal számolják fel a helyi bűnbandákat, és vezetőjük, Dmitro Jaros közvetlenül utasítsa őket a fegyverletételre. A legfrissebb jelentések szerint azonban

már elhagyták a falut, és a hegyeken át északra, az Ung völgye felé próbálnak visszahúzódni.

Jaros azóta már megérkezett Kárpátaljára, hogy a megye és az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőivel tárgyaljon a kialakult helyzetről. Várják az EBESZ megfigyelőit is, akik a helyszínen kívánnak tájékozódni a történtekről. A különleges alakulatok 120 tagja eközben a bujkáló fegyvereseket próbálja megtalálni.

A Jobb Szektor tagjai Kijevben is összegyűltek a támadás hírére Forrás: AFP/Genya Savilov

Az ungvári repülőtéren csaknem tízpercenként landoltak a különböző kormánygépek és helikopterek, titkosszolgálati vezetőkkel, magas rangú kormánytisztviselőkkel, valamint állig felfegyverzett speciális rohamosztagosokkal a fedélzetükön.

Munkácson béke van

Eközben Munkácson és Kárpátalja többi részén alig érzékelni valamit a konfliktusból.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye szinte valamennyi főútja járhatóvá vált vasárnap délelőttre.

A határátkelők a megszokott munkarendben üzemelnek, legfeljebb megszaporodtak a közúti ellenőrzések. Felfegyverzett rendőrök és katonák vegyesen igazoltatnak, és vizsgálják át a szerintük gyanús járműveket. Egyedül a hágókon lehet fennakadás, ahol megerősített ellenőrzőpontokat állítottak fel.

A Jobb Szektor szélsőséges szervezet egyik fegyverese Munkácson Forrás: MTI/AP/

Munkácson újra béke honol. Egy helyi nyugdíjas az Origónak elmondta, hogy ugyan sokkal több a fegyveres járőr, mint általában, de a lakosok ezen a vasárnapon is ugyanúgy elmentek a templomba, majd legfeljebb egy-egy kávézóba beülve tárgyalták ki az előző napi eseményeket.

Egymásra mutogatnak

A szélsőjobboldali csoport fegyveresei szombaton csaptak össze Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő embereivel a munkácsi Anterasz - korábbi nevén Piros Sárkány klub - előtt. A Jobb Szektor megpróbálta megszállni a területet, de a parlamenti képviselő emberei ellenálltak.

A lövöldözésben a legfrissebb hírek szerint hárman haltak meg, kilencen pedig megsebesültek.

Arról egyelőre vegyes információk láttak napvilágot, mi volt az összetűzés oka. Mihajlo Lanyo azt állította, hogy a konfliktus egy békés tárgyalással kezdődött. A szektor kárpátaljai szárnyával egy kávé mellett arról beszélt, hogy bocsássa rendelkezésükre a birtokában lévő szanatóriumot, ahol egy bázist akartak létrehozni. A megbeszélések jól haladtak, amikor a kávézó udvarán a fegyveresek rálőttek a hely őreire.

A Jobb Szektor vezére szerint viszont az emberei

a Kárpátalján folyó törvénytelen üzelmeknek – köztük a cigaretta-, drog- és embercsempészetnek – próbáltak véget vetni határozott fellépésükkel.

Az első lövés, tudomása szerint, a csempészeket fedező, korrupt rendőrség adta le. A Jobb Szektor fegyveresei csupán önvédelemből viszonozták a tüzet - állította.

Lángoló autóroncs a Munkács melletti Csap-Kijev autóúton Forrás: MTI/AP/

Teljes hírzárlat

A hatóságokkal szinte lehetetlen kapcsolatot teremteni. A szombati események „kézben tartásával” megbízott Ukrán Biztonsági Szolgálat ugyanis szigorú hírzárlatot rendelt el.

Rengetegen találgatják, hogy mi állhat az egész konfliktus hátterében.

Sokan úgy gondolják, hogy a Jobb Szektor a saját erejét akarta demonstrálni.

Mások szerint a Kárpátaljáról Magyarországra, Romániába és Szlovákiába szállító csempészek közötti leszámolás lehetett az ok, amibe az egyik fél a mindenre kapható PSZ fegyvereseit, míg a másik a korrupt rendőrséget vetette be.

A Jobb Szektor tagjai a hegyekben menekültek Forrás: MTI/AP/Efrem Kukackij

Barátokból ellenségek

Lanyo nem kevesebbet állított, mint hogy a szektor fegyvereseit az a Viktor Baloga bérelte fel ellene, aki most az elmenekült támadók és a hatóságok között közvetít. Az ellenzéki honatya szerint Baloga nem csupán a kárpátaljai politikai elit fölött akar uralkodni, hanem az élet szinte valamennyi területén egyeduralomra tör.

A Vesztyi hírportál viszont emlékeztet rá, hogy Lanyo és Baloga kezdetben egymással vállvetve vettek részt mind a politikában, mind az üzletben, mind pedig az általuk üzemeltetett illegális tevékenységekben. A későbbiekben azonban elváltak útjaik, és azóta esküdt ellenségei egymásnak.