Még soha nem volt ennyi bevándorló Németországban

Menekült Menekültek Migránsok Menekült Menekültek Migránsok A Heti Betevő önkéntes szervezet ételosztása bevándorlóknak a kelenföldi pályaudvaron
A Heti Betevő önkéntes szervezet ételosztása bevándorlóknak a kelenföldi pályaudvaron
Vágólapra másolva!
Németországban tavaly éves összevetésben több mint 75 százalékkal nőtt és az újraegyesítés óta a legmagasabbra emelkedett az országba engedély nélkül belépő személyek száma, az idén pedig már az első fél évben több illegális bevándorlót regisztráltak, mint a tavalyi csúcsévben.
Vágólapra másolva!

A német szövetségi rendőrség éves jelentése szerint 2014-ben 57 092 határsértőt regisztráltak, Németország 1990-es újraegyesítése óta a legtöbbet, és több mint 75 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Több az embercsempész is

Az elfogott embercsempészek száma is jelentősen emelkedett. A 2013-ban regisztrált 1535-höz képest 40 százalékkal, 2149-re nőtt. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 fővel,

utánuk pedig a magyarok következnek 169 fővel.

Történelmi csúcsra emelkedett az illegális migránsok száma Németországban Fotó: Polyak Attila - Origo

Az engedély nélkül Németországba belépett személyek közül az állampolgárság alapján

a legnagyobb csoportot több mint 14 ezer fővel a szíriaiak alkották,

számuk 300 százalékot meghaladó mértékben emelkedett éves összevetésben.

Védelmet keresnek

Az illegális határátlépések száma az idén tovább emelkedett, a január-júniusi időszakban 63 ezer esetet regisztráltak, ami az előző év azonos időszakához képest 160 százalékos emelkedés.

A legtöbb illegális belépő szíriai volt Forrás: AFP/Bulent Kilic

A határsértés tömegessé válása a Németországot különösen erősen érintő menekülthullám része. Az illegális migránsok

döntő része védelmet keres az országban,

így a menedékjogi kérelmek száma is tovább emelkedett. Az év első hat hónapjában csaknem 180 ezer kérelmet regisztrált a menekültügyi hatóság, ami 132 százalékos növekedést jelent. A regisztrált illegális határátlépések zöme, nagyjából 40 százaléka a bajor-osztrák határon történik.

Közben itthon, Mórahalom külterületén elkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése. Szijjártó Péter az M1-en azt mondta, nem látszik, hogy csökkenne a Magyarországra nehezedő illegális bevándorlási nyomás.