Csurka István hasonlatával élt a volt görög pénzügyminiszter

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter távozik posztjáról
Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter távozik posztjáról
Vágólapra másolva!
Kimentek a tankok, visszajöttek a bankok - Csurka István gyakran emlegetett mondatával élt a volt görög pénzügyminiszter. Jánisz Varufákisz ismét a trianoni békeszerződéshez hasonlította a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást. 
Vágólapra másolva!

Csurka István egykori hasonlatával élt Janisz Varufakisz, lemondott görög pénzügyminiszter.

A MIÉP volt elnöke korában többször is előszeretettel emlegette, hogy a kapitalizmussal a tankok ugyan kimentek az országból, de bejöttek a bankok. A görög válsággal kapcsolatban ugyanezt emlegette most a volt miniszter.

Jánisz Varufákisz múlt héten mondott le posztjáról Forrás: Gerard Julien/AFP/Getty Images

Olyan, mint Trianon

Varufákisz a saját honlapján megjelent írásában ismét a trianoni békeszerződéshez hasonlította a Görögország és nemzetközi hitelezői között hétfőn megszületett megállapodást. Kijelentette azt is, hogy az Európai Unió még soha nem hozott olyan döntést, ami ennyire aláásta volna az európai integrációt.

„Az eurócsoport állam-és kormányfőinek találkozója után kiadott közlemény olyan, mint egy dokumentum, ami Görögország megadási feltételeit listázza és megerősíti, hogy

- írta a politikus.

Szeretett volna kemény lenni, de nem követték a társai Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A tankok és a bankok

Varufákisz szerint a megállapodásnak semmi köze nincs a gazdasághoz, egész egyszerűen a megalázás politikájáról van szó. A volt görög pénzügyminiszter ezután egy olyan hasonlattal élet, amelyet Csurka István, a MIÉP elnöke is gyakran emlegetett.

„A most véget ért csúcs tulajdonképpen egy puccs betetőzése. A külföldi hatalmak 1967-ben tankokat használtak, hogy véget vessenek a görög demokráciának. 2015-ben a külföldi hatalmak ismét puccsot szerveztek ellenünk, csak

most nem tankokkal, hanem bankokkal” - írta.

Kemény akart lenni

A közgazdász egy másik interjúban elismerte, végig kemény akart lenni a hitelezőkkel szemben, de minisztertársai ebben nem követték.

A volt pénzügyminiszer szerint a tankok helyett jöttek a bankok Forrás: AFP/Andreas Solaro

„Ennyi erővel a svéd himnuszt is énekelhettem volna, akkor is ugyanaz a válasz érkezik" - jegyezte meg Varufákisz a tizennyolc minisztertársával, öt hónapon át húzódó, feszült tárgyalásokról. "Nem volt valódi vita, nem látszottak a bosszúság jelei sem, inkább olyan volt, mintha senki sem szólt volna egy szót sem" - mondta.

Varufákisz egy nappal a július ötödikén a nemzetközi hitelezők feltételeiről szóló népszavazást követően köszönt le hivataláról, annak ellenére, hogy a radikális baloldali Sziriza vezette kormány várakozásainak megfelelően a szavazók 61 százaléka elutasította a hitelezők által javasolt reformokat és újabb költségvetési megszorításokat.